USA vyslali do Bagdadu ďalších 200 vojakov

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 09:25 • 2 min
USA vyslali do Bagdadu ďalších 200 vojakov

WASHINGTON - Spojené štáty vyslali do Bagdadu ďalších 200 vojakov, ktorí majú zaistiť ochranu veľvyslanectva USA a ďalších amerických objektov, a postarať sa o bezpečnosť tamojšieho medzinárodného letiska. Oznámila to dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Dodatočných 200 vojakov dorazilo do Bagdadu v priebehu nedele a pondelka. Posilnili tak 170-členný americký kontingent, ktorý bol vyslaný do Iraku už v predchádzajúcich týždňoch. Vojaci majú k dispozícii aj vrtuľníky a mobilný zdravotný tím. 

 

Do Bagdadu sa ešte presunie zhruba 100 príslušníkov americkej armády, ktorí sa už nachádzajú v regióne a sú pripravení na nasadenie v Iraku, uviedol v pondelok hovorca Pentagónu kontradmirál John Kirby. 

 

Washington rozhodol o nasadení svojich vojakov v Bagdade v situácii, keď povstalci skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) obsadili v júni zhruba tretinu územia krajiny. 

 

Spojené štáty okrem toho vyslali do Iraku aj 300 vojenských poradcov, ktorí majú pomôcť potlačiť povstanie sunnitských extrémistov.

 

Prezident USA Barack Obama však zdôraznil, že americké ozbrojené sily sa v Iraku nezapoja do priameho boja. Ponechal otvorenú možnosť cielených vojenských úderov v budúcnosti s tým, že USA tiež zintenzívnia spravodajskú činnosť v Iraku a chcú vytvoriť spoločné operačné centrá s Iračanmi v Bagdade a na severe krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona