USA vysielajú do Antarktídy ťažký ľadoborec

NETKY.SK • 5 Január 2014, 09:14 • 2 min
USA vysielajú do Antarktídy ťažký ľadoborec

WASHINGTON - Ťažký ľadoborec by mal k obom lodiam doplávať 12. januára a na úspešné zavŕšenie svojej misie bude potrebovať približne 2-3 dni.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty vysielajú do Antarktídy ťažký ľadoborec, ktorý má pomôcť vyslobodiť z ľadového väzenia ruskú výskumnú loď Akademik Šokaľskij a čínsky ľadoborec Snežný drak. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Ľadoborec Polar Star reaguje na žiadosť o pomoc, ktorú Spojeným štátom zaslali vlády Austrálie, Ruska a Číny, uvádza sa vo vyhlásení americkej pobrežnej stráže.

"Americká pobrežná stráž je pripravená vyhovieť žiadosti Austrálie," uviedol viceadmirál Paul Zukunft, veliteľ pobrežnej stráže pre oblasť Tichomoria. "Našou najvyššou prioritou je bezpečnosť života na mori, čo je dôvod, prečo chceme pomôcť pri prerazení plavebnej dráhy pre obe uviaznuté lode," dodal Zukunft.

Ťažký ľadoborec by mal k obom lodiam doplávať 12. januára a na úspešné zavŕšenie svojej misie bude potrebovať približne 2-3 dni.

Čínsky ľadoborec Snežný drak, ktorý pomohol s evakuáciou 52 pasažierov z ruskej výskumnej lode Akademik Šokaľskij, uväznenej medzi kryhami v Antarktíde, sa v piatok sám dostal do problémov. Takisto uviazol v ľade, čo skomplikovalo záchrannú operáciu.

Ruská výskumná loď uviazla v hrubom ľade 24. decembra približne 100 námorných míľ východne od francúzskej základne Dumont d'Urville, nachádzajúcej sa južne od austrálskeho štátu Tasmánia. Loď s 22 členmi posádky a 52 pasažiermi, z ktorých mnohí sú vedci, vyplávala 28. novembra z Nového Zélandu. Vydala sa po stopách antarktickej expedície austrálskeho výskumníka Douglasa Mawsona z rokov 1911-13.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies