USA vyšetrujú rozhlasové stanice, za ktorými má stáť čínska vláda

NETKY.SK • 3 November 2015, 09:10 • 2 min
USA vyšetrujú rozhlasové stanice, za ktorými má stáť čínska vláda

WASHINGTON - Americké ministerstvo spravodlivosti a Federálna telekomunikačná komisia začali vyšetrovať istú kalifornskú firmu prevádzkujúcu rozhlasové vysielanie, za ktorou údajne stojí čínska vláda.

slovakia

left justify in out

Obe inštitúcie začali konať po tom, čo agentúra Reuters v pondelok priniesla správu o nezvyčajnej rozhlasovej sieti vysielajúcej vo viac než desiatke amerických miest, vrátane Washingtonu, Bostonu, Houstonu či San Francisca. Kalifornskú firmu G&E Studio vlastní istý James Su, naturalizovaný Američan pôvodom zo Šanghaja. Podľa správy Reuters však má v jeho firme 60-percentný podiel dcérska spoločnosť čínskeho štátneho rozhlasu.

 

Americké zákony neumožňujú cudzím vládam alebo ich orgánom vlastniť licenciu na rozhlasové vysielanie v USA. Zahraniční občania, vlády alebo firmy môžu vlastniť najviac 20 percent rozhlasovej stanice, alebo najviac 25 percent v americkej spoločnosti, ktorá vlastní rozhlasovú stanicu. Americké zákony tiež vyžadujú, aby akýkoľvek subjekt, ktorý plánuje v USA ovplyvňovať americkú politiku alebo verejnú mienku v prospech cudzej vlády, bol zaregistrovaný na ministerstve spravodlivosti. Firma z Kalifornie však takúto registráciu nemá.

 

G&E Studio síce nevlastní žiadnu rozhlasovú stanicu, prenajíma si však dve: WCRW vo Washingtone a WNWR vo Filadelfii. Prostredníctvom viacerých firiem tak Su vlastní, spoluvlastní alebo si prenajíma prakticky všetok vysielací čas v celkovo viac než desiatke staníc. Obsah vysielania vyrábajú v G&E Studio alebo priamo v štúdiách čínskeho štátneho rozhlasu v Pekingu. Spravodajstvo týchto staníc sa pridržiava politickej línie čínskej vlády v celom rade otázok, vrátane súčasných vojenských sporov medzi Čínou a USA v Juhočínskom mori. Podľa agentúry Reuters má čínska vláda podobné rozhlasové siete aj vo viacerých krajinách Európy a v ázijsko-tichomorskej oblasti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies