USA vypustili na orbitu dva špionážne satelity, budú robiť aj "susedskú hliadku"

NETKY.SK • 29 Júl 2014, 08:05 • 2 min
USA vypustili na orbitu dva špionážne satelity, budú robiť aj "susedskú hliadku"

MYS CANAVERAL - Zo základne amerického námorníctva na floridskom myse Canaveral odštartovala v noci nadnes raketa Delta 4 s dvoma špionážnymi družicami GSSAPI (Geosynchronous Space Situational Awareness Program), ktoré poskytnú dodatočné zabezpečenie pre americké vojenské satelity a budú sledovať vesmírne lode iných krajín.

slovakia

left justify in out

Štart 63-metrovej rakety sa podľa agentúry Reuters a televízie CBS uskutočnil 19.28 h miestneho času (dnes o 01.28 h SELČ) a prebehol bez problémov. Pôvodne bol naplánovaný na 23. júla, ale opakovane ho odložili pre zlé počasie a technické problémy.
      

Program GSSAPI bol odtajnený len nedávno. Jeho družice sa budú pohybovať vo výške 35.970 kilometrov, kde sa nachádza väčšina vojenských družíc, elektronické špionážne satelity, meteorologické satelity a komerčné satelity.
      

Podľa generála USAF Williama Sheltona boli družice GSSAPI vytvorené aj na sledovanie trajektórie vesmírneho odpadu. "Takáto 'susedská hliadka' zaistí bezpečnosť našich satelitov a bude tiež monitorovať možné nečestné aktivity iných krajín," citovala Sheltona stránka defensenews.com. Okrem špionážnych satelitov vyniesla raketa Delta 4 do vesmíru aj experimentálny mikrosatelit USAF z programu ANGELS (Automated Navigation and Guidance Experiment for Local Space).
     

Ďalšie dve družice programu GSSAPI plánuje námoorníctvo USA vypustiť v roku 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies