USA vyjadrili vážne obavy z bojov pri Debaľceve na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 17 Február 2015, 09:25 • 2 min
USA vyjadrili vážne obavy z bojov pri Debaľceve na východe Ukrajiny

WASHINGTON - Spojené štáty dnes vyjadrili vážne obavy z bojov na východe Ukrajiny v obkľúčenom meste Debaľceve a jeho okolí, ktoré vzplanuli po tom, ako začala platiť dohoda o prímerí. USA uviedli, že pozorne sledujú správy o novej kolóne ruskej vojenskej výzbroje smerujúcej do oblasti, informovala tlačová agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Tieto agresívne akcie a vyhlásenia Ruskom podporovaných separatistov ohrozujú najnovšie prímerie," uviedlo v komuniké americké ministerstvo zahraničných vecí. "Vyzývame Rusko a separatistov, aby podporili okamžité zastavenie všetkých útokov," citovala z vyhlásenia ministerstva jeho hovorkyňa Jen Psakiová.

 

Dodala, že USA znepokojujú aj vyhlásenia separatistov, že odmietajú rešpektovať prímerie v Debaľceve. 

 

V okolí tohto strategického mesta na východe Ukrajiny dnes bolo počuť intenzívnu delostreleckú výmenu medzi ukrajinskými vládnymi silami a Ruskom podporovanými povstalcami. Hrozí, že tieto boje zmaria dohodu o prímerí, ktorú vyjednali európski lídri minulý týždeň.

 

Na základe dohody o prímerí, na ktorej sa v Minsku dohodli predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska, by bojujúce strany mali dnes začať z bojových línií sťahovať ťažké zbrane. Tento plán vyzerá byť ohrozený, pretože povstalci vyhlásili, že nie sú spokojní so stávajúcou situáciou, aby zbrane stiahli, uviedla AP.

 

Debaľceve, ktoré je významným železničným uzlom, je stále vo vládnych rukách. Povstalci však trvajú na tom, že by malo prejsť pod ich kontrolu, pretože je v ich obkľúčení, dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies