USA vyjadrili sklamanie zo schválenia novely poľského mediálneho zákona

NETKY.SK • 18 December 2021, 08:49 • 2 min
USA vyjadrili sklamanie zo schválenia novely poľského mediálneho zákona

WASHINGTON - Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) v piatok odobrila schválenie novely sporného poľského mediálneho zákona.

slovakia

left justify in out

„Spojené štáty sú hlboko sklamané z dnešného schválenia mediálneho zákona Sejmom. Očakávame, že prezident Andrzej Duda bude konať v súlade s jeho predchádzajúcimi vyhláseniami a využije svoje právomoci na ochranu slobody prejavu a podnikania," napísal podľa agentúry AP na Twitteri americký chargé d'affaires vo Varšave Bix Aliu.

 

img

 

Sejm schválil v piatok novelu sporného mediálneho zákona, o ktorom jeho kritici hovoria ako o pokuse tamojšej pravicovo-populistickej vlády umlčať spravodajskú stanicu TVN24 s americkými vlastníkmi za jej kritické reportáže.

 

Na schválenie novely je ešte potrebný podpis prezidenta Andrzeja Dudu. Ten je síce spriaznený s vládnou konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), no avizoval už, že návrh zákona bude vetovať z obáv o slobodu podnikania a prejavu a tiež o vzťahy so zahraničnými partnermi, predovšetkým USA.

 

img

 

Podľa navrhovanej novely subjekty vlastniace médiá v Poľsku nesmú byť závislé od spoločností či osôb registrovaných mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS). Kritici však tento zákon vnímajú ako útok na TVN24, ktorú vlastní americká spoločnosť Discovery prostredníctvom subjektu registrovaného v Holandsku. Prípadné schválenie predmetnej novely by prinútilo spoločnosť Discovery predať svoj väčšinový podiel v TVN, jednej z najväčších poľských súkromných televíznych sietí. 

 

TVN vo vyhlásení označila schválenie novely mediálneho zákona za „bezprecedentný útok na slobodné médiá" a vyjadrila nádej, že Duda ju bude vetovať.

 

img

 

Spoločnosť Discovery uviedla, že výsledok piatkového „prekvapivého hlasovania v poľskom parlamente by sa mal hlboko dotknúť každej spoločnosti investujúcej v Poľsku i každého, komu záleží na demokracii a slobode tlače". Discovery taktiež apelovala na Dudu, aby návrh zákona nepodpísal. Poľský prezident v piatok sľúbil, že predmetný zákon "veľmi dôkladne" preskúma.

 

Poslanci poľského parlamentu nemali v piatok hlasovanie o návrhu mediálneho zákona v pláne, ale po rýchlom zvolaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá, aby bola táto otázka prediskutovaná, bolo hlasovanie o novele zaradené do programu a v priebehu niekoľkých minút za ňu poslanci zahlasovali. Opoziční poslanci uviedli, že spôsob, akým bol výbor zvolaný, bol nezákonný a porušoval demokratické štandardy.

 

Možno vás zaujme: Bieloruský dispečer, ktorý sa podielal na únose lietadla, prehovoril!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies