USA vyjadrili obavy kvôli spornému egyptskému zákonu o demonštráciách

NETKY.SK • 26 November 2013, 06:52 • 2 min
USA vyjadrili obavy kvôli spornému egyptskému zákonu o demonštráciách

WASHINGTON - Spojené štáty vyjadrili dnes znepokojenie v súvislosti s novým zákonom v Egypte, ktorý výrazne obmedzuje možnosti organizovať demonštrácie. Zároveň podporili skupiny, ktoré namietajú, že zákon nie je v súlade s medzinárodnými normami a marí cestu krajiny k demokracii, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dočasný egyptský prezident Adlí Mansúr v nedeľu podľa egyptských médií podpísal kontroverzný zákon o demonštráciách. Podľa ľudskoprávnych aktivistov zákon výrazne obmedzuje možnosti organizovať spontánne protestné pochody. Napríklad demonštrácie budú musieť byť ohlásené tri pracovné dni vopred, len pre verejné volebné podujatia platí 24-hodinová lehota.

"Spojené štáty chcú, aby bola premena Egypta v demokraciu úspešná," uviedla hovorkyňa rezortu diplomacie USA Jen Psakiová. Vyhlásenia prišli po tom, čo egyptské bezpečnostné sily nasadili slzotvorný plyn na rozohnanie davu študentov, ktorí sa zhromaždili na protest proti kontroverznému zákonu, píše Reuters. "Vyzývame dočasnú vládu v Egypte, aby rešpektovala práva jednotlivcov a apelujeme, aby nová ústava takéto práva chránila," uviedla Psakiová.    

Egypt čelí najhorším občianskym nepokojom za uplynulé desaťročia po zvrhnutí prvého demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, ku ktorému došlo v júli tohto roku, pripomína Reuters. Spojené štáty pozastavili krajine vojenskú pomoc a naliehajú na dočasnú vládu v Káhire, aby sa držala cestovnej mapy demokracie, ktorá povedie k novým voľbám v krajine v priebehu budúceho roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies