USA vydalo "Krymskú deklaráciu"

NETKY.SK • 25 Júl 2018, 19:59 • 2 min
USA vydalo "Krymskú deklaráciu"

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo „Krymskú deklaráciu,“ formálny dokument, ktorý definuje neuznanie Krymu ako súčasti Ruska ako oficiálnu politiku USA.

slovakia

left justify in out

"Tak ako sme to urobili v prípade deklarácii Wellesa v roku 1940 Spojené štáty aj tentokrát potvrdzujú, že ich politikou je odmietnutie nárokov Kremľa na suverénnosť nad územím, ktorého sa zmocnil v rozpore s medzinárodným právom. Spolu s našimi spojencami a partnermi, Spojené štáty odmietajú pokus Ruska anexovať Krym a zaväzujú sa držať tejto politiky pokiaľ nebude územná celistvosť Ukrajiny obnovená," hovorí sa v Krymskej deklarácii podpísanej ministrom zahraničia Mikeom Pompeo.

 

Krym sa stal ruským regiónom po referende, ktoré sa konalo v marci 2014, v ktorom 96,77% krymských voličov a 95,6% voličov Sevastopolu hlasovalo za pripojenie k Ruskej federácii. Krymské orgány uskutočnili referendum po prevrate na Ukrajine vo februári 2014. Ukrajina naďalej považuje Krym za svoje vlastné, dočasne okupované územie. Ruské orgány opakovane vyhlásili, že obyvatelia Krymskej republiky demokraticky hlasovali v plnom súlade s medzinárodným právom a Chartou OSN za opätovné zjednotenie s Ruskom. Podľa Putina je otázka Krymu "definitívne uzavretá."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
KAratina New

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona