USA vrátili Poľsku dve maľby ulúpené nacistami

NETKY.SK • 23 September 2011, 17:13 • 2 min
USA vrátili Poľsku dve maľby ulúpené nacistami

USA vrátili Poľsku dve maľby ulúpené nacistami

slovakia

left justify in out

img

Dvojicu malieb s loveckými motívmi z 19. storočia od poľského impresionistu Juliana Falata, ktoré ulúpili nacisti takmer pred siedmimi desaťročiami, vrátili Spojené štáty vo štvrtok v New Yorku poľským úradom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
Poľský prezident Bronislaw Komorowski prijal maľby slávnostne na poľskom konzuláte v newyorskej štvrti Manhattan. Americkí predstavitelia zhabali výtvarné diela vlani dvom newyorským aukčným sieňam.
"Dve svetové vojny, ktoré sme zažili, a mnohé povstania... spôsobili, že národné dedičstvo Poľska je skutočne veľmi ožobračené," povedal poľský minister kultúry Bogdan Zdrojewski. "Preto každý predmet, ktorý sa vráti našej krajine, má obrovskú cenu - duchovnú aj citovú," dodal.
Nemecký veliteľ jednotiek SS Benne Von Arent v auguste 1944 skonfiškoval najhodnotnejšie predmety z poľského Národného múzea, vrátane dvoch malieb vrátených vo štvrtok Poľsku. Mnoho ulúpených umeleckých diel je však stále stratených.
Predstavitelia USA zhabali Falatove maľby po tom, čo sa poľská vláda v roku 2006 dozvedela, že tieto výtvarné diela ponúkajú na predaj dve aukčné siene.
"Nikto nemôže dať spravodlivé odškodné obetiam nacistických zverstiev, ale pre náš úrad je veľmi potešiteľné, že sme zohrali úlohu v navrátení umenia, ktoré bolo ulúpené počas druhej svetovej vojny, jeho skutočným majiteľom," vyhlásila Sharon Levinová, šéfka oddelenia pre skonfiškovaný majetok na americkej federálnej prokuratúre.
Falat, ktorý žil v roku 1853-1929, je známy maľbami z prostredia lovu a krajinkami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona