USA: Veľkú odmenu za chytenie bin Ládina nevyplatia

NETKY.SK • 10 Máj 2011, 07:00 • 2 min
USA: Veľkú odmenu za chytenie bin Ládina nevyplatia

USA: Veľkú odmenu za chytenie bin Ládina nevyplatia

slovakia

left justify in out

img

Odmena 25 až 50 miliónov dolárov (17,36 až 34,73 mil. eur), ktorú vypísali za chytenie vodcu teroristov Usámu bin Ládina, nebude vyplatená. Uviedli to v pondelok americkí predstavitelia.
      "Pokiaľ viem, nikto dobre informovaný nepovedal, 'Ó, Usáma bin Ládin je tu v Abbottabade v dome číslo 5703, veď viete, na Zelenej ulici'," povedal hovorca Bieleho domu Jay Carney.
      Odmena bola určená len pre niekoho, kto by zámerne priviedol americké úrady k vodcovi al-Káidy.
      Bin Ládina zabili pred týždňom americké špeciálne jednotky pri operácii v jeho tajnom dome v severopakistanskom meste Abbottabad. Americké úrady ho objavili po rokoch pátrania, pričom pred zásahom nemali fyzicky potvrdenú jeho prítomnosť v objekte.
      Odmenu 25 miliónov dolárov vypísali na bin Ládina krátko po tom, ako sa prihlásil k teroristickým útokom z 11. septembra 2001, pri ktorých v USA zahynulo takmer 3000 ľudí.
      Americký Kongres v roku 2004 prijal zákon umožňujúci ministrovi zahraničných vecí vyplatiť do 50 miliónov dolárov tomu, kto poskytne informácie vedúce k zadržaniu bin Ládina.
      Dvaja newyorskí kongresmani teraz presadzujú, aby 50-miliónovú odmenu rozdelili medzi organizácie poskytujúce služby alebo pomoc príslušníkom pohotovostných zložiek, ktorí ako prví zasahovali na mieste útokov z 11. septembra, ako aj rodinám obetí a tým, čo útoky prežili.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies