USA v nedeľu dočasne uzavrú ambasády v moslimských krajinách

NETKY.SK • 2 August 2013, 10:09 • 2 min
USA v nedeľu dočasne uzavrú ambasády v moslimských krajinách

WASHINGTON - Spojené štáty uzavrú v nedeľu svoje diplomatické misie vo viacerých krajinách moslimského sveta s ohľadom na bližšie nešpecifikovanú "bezpečnostnú hrozbu". Oznámila to dnes televízia BBC s odvolaním sa na zdroje z americkej administratívy.

slovakia

left justify in out

Preventívne opatrenie sa bude podľa stanice CBS News týkať najmenej 14 ambasád a konzulátov na Blízkom východe, v severnej Afrike a v južnej Ázii, kde je nedeľa prvým dňom pracovného týždňa. Nie je vylúčené, že sa uzávierka predĺži aj na ďalšie dni.

"Nariadili sme všetkých veľvyslanectvám a konzulátom USA, ktoré sú bežne otvorené v nedeľu, aby pozastavili svoje fungovanie, konkrétne 4. augusta," povedal pre BBC nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí. 

Podľa CBS News za rozhodnutím pravdepodobne stojí konkrétna bezpečnostná hrozba zo strany teroristickej siete al-Káida, pričom nejde len o obvyklé vyhrážky militantov. Rozsah uzávierky spôsobuje skutočnosť, že americké úrady nemajú ohľadne hrozby úplne kompletné informácie.

Zvyčajné úradné hodiny v nedeľu zrušia americké misie v Afganistane, Bahrajne, Bangladéši, Egypte, Iraku, Izraeli, Jemene, Jordánsku, Kuvajte, Líbyi, Ománe, Katare, Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch.

Vlani v septembri sa terčom útoku stal konzulát USA v líbyjskom meste Benghází. O život prišiel veľvyslanec Christopher Stevens a ďalší traja Američania. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona