USA v kríze: Detroit vyhlásil najväčší bankrot v dejinách!

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 07:50 • 2 min
USA v kríze: Detroit vyhlásil najväčší bankrot v dejinách!

DETROIT - Detroit sa stal najväčším mestom v americkej histórii, ktoré vyhlásilo bankrot. Štátom najatý krízový manažér vo štvrtok požiadal federálny súd o ochranu pred veriteľmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Guvernér štátu Michigan Rick Snyder oznámil, že schválil žiadosť krízového manažéra Kevyna Orra podať návrh na konkurz. Detroit podľa neho nemá dostatok príjmov, aby si plnil svoje záväzky. Odhadovaný dlh mesta je 18,5 miliardy dolárov.

Niektorí veritelia nedávno podali žalobu, ktorá má spochybniť možnosť guvernéra oprávniť Orra podať návrh na konkurz. Konkurzný právnik Douglas Bernstein ale očakáva, že prípad potrvá od jedného do troch rokov a bude veľmi nákladný. "Môže ísť o desiatky až stovky miliónov dolárov," dodal.

Detroit bol v minulosti synonymom automobilovej výroby. Počet obyvateľov v roku 1950 dosiahol 1,8 milióna. Odvtedy klesol na 700.000. V súčasnosti, konštatuje Reuters, je mesto synonymom úpadku a zločinu. Napríklad v prvom štvrťroku 2013 bola v prevádzke iba tretina sanitiek a štatistika vrážd je momentálne najvyššia za posledných takmer 40 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona