USA uvalilo sankcie na autonómnu oblasť Číny

NETKY.SK • 31 Júl 2020, 20:26 • 2 min
USA uvalilo sankcie na autonómnu oblasť Číny

WASHINGTON - Ministerstvo financií USA v piatok v súlade s tzv. Magnitského zákonom uvalilo sankcie na vplyvnú polovojenskú skupinu so záujmami v regióne Sin-ťiang ležiacom na severozápade Číny, pričom ju obvinilo zo zneužívania Ujgurov a iných väčšinovo moslimských etnických skupín.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je porušovanie ĽP

Tamojšie výrobné a stavebné zbory, známe aj pod názvom Bingtuan, ktoré prevádzkujú svoje vlastné tábory, univerzity a médiá, budú mať v USA zmrazený všetok majetok, uviedlo ministerstvo financií.

 

img

 

"Spojené štáty sa zaviazali, že využijú celý svoj vplyv vo finančnom sektore na to, aby vzali na zodpovednosť porušovateľov ľudských práv v Sin-ťiangu a na celom svete," povedal minister financií USA Steven Mnuchin.

 

Časť Číny s vlastným súdnym systémom 

Bingtuan vznikol v roku 1954 na príkaz zakladateľa komunistickej Číny Mao Ce-tunga. Pôvodne sa jeho program týkal usídľovania demobilizovaných vojakov na pracovných farmách v Sin-ťiangu. Postupne začal zaberať veľké plochy poľnohospodárskej pôdy a venoval sa aj podnikaniu v oblasti nehnuteľností, poisťovníctva, výroby plastov a cementu. Bingtuan má svoju vlastnú administratívnu štruktúru, ktorá plní aj výkonné funkcie, ako je zdravotná starostlivosť a vzdelávanie v oblastiach pod jej jurisdikciou.

 

img

 

Zákaz islamských zvykov

Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že Čína v posledných rokoch zintenzívnila presídľovanie príslušníkov etnika Chan do regiónu Sin-ťiang a pokúša sa násilne asimilovať Ujgurov a ďalších turkických moslimov, pričom im aj zakazuje mnohé zvyky súvisiace s islamom. Aktivisti tvrdia, že v prevýchovných centrách bol internovaný vyše milión Ujgurov a príslušníkov ďalších turkických národov. Toto masové zadržiavanie možno podľa amerických predstaviteľov vnímať ako paralelu s holokaustom.

 

Pohľad obidvoch strán 

Čína označuje tieto tábory za centrá odbornej prípravy a tvrdí, že sa moslimom snaží poskytovať vzdelávanie, aby zmiernila riziko ich radikalizácie.

 

img

 

Spojené štáty začiatkom júla uvalili zákaz vydávania víz a zmrazenie majetku týkajúci sa troch čínskych predstaviteľov vrátane Čchen Čchüan-kua, šéfa komunistickej strany v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

 

Priama nadväznosť

Ministerstvo financií USA v piatok spresnilo, že sankcie na Bingtuan uvalilo čiastočne aj pre jeho väzby na Čchen Čchüan-kua, architekta pekinskej politiky voči menšinám, ktorý predtým pôsobil v Tibete.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies