USA uvalili sankcie na ďalších predstaviteľov Venezuely, medzi nimi je aj Chávezov brat

NETKY.SK • 10 August 2017, 06:51 • 2 min
USA uvalili sankcie na ďalších predstaviteľov Venezuely, medzi nimi je aj Chávezov brat

WASHINGTON - Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila sankcie na ôsmich ďalších jednotlivcov vo Venezuele, vrátane brata zosnulého venezuelského prezidenta Huga Cháveza.

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom dnes americké ministerstvo financií. Ide o najnovší pokus Spojených štátov zabrániť ďalšiemu odklonu juhoamerickej krajiny od demokracie.

 

Sankcie sa zameriavajú na súčasných alebo bývalých predstaviteľov venezuelskej vlády, obvinených Washingtonom z toho, že podporujú nové ústavodarné zhromaždenie vytvorené prezidentom Nicolásom Madurom. Tento orgán dostal právomoc prepracovať venezuelskú ústavu, čo je podľa Spojených štátov Madurov pokus upevniť si moc.

 

Spomínané ústavodarné zhromaždenie, vytvorené po voľbách z 30. júla, sa vyhlásilo za nadradené nad všetky ostatné štátne inštitúcie a odvolalo z úradu aj generálnu prokurátorku kritickú voči prezidentovi. "Prezident Maduro schválil toto nelegitímne ústavodarné zhromaždenie, aby ešte viac prehĺbil svoju diktatúru, a pokračuje v uzurpovaní moci," uviedol americký minister financií Steven Mnuchin.

 

Mnohí zo sankcionovaných predstaviteľov sú členmi nového zhromaždenia, vrátane Adána Cháveza - staršieho brata bývalého venezuelského lídra, ktorý zomrel v roku 2013. Adán Chávez bol vymenovaný za tajomníka nového zhromaždenia a je takisto bývalým guvernérom a niekdajším ministrom vo venezuelskej vláde.

 

Sankcie zmrazujú akýkoľvek majetok týchto jednotlivcov, ktorí môžu mať v USA, a bránia Američanom podnikať s týmito Venezuelčanmi. Spojené štáty tvrdia, že hlasovanie o vytvorení nového zhromaždenia bolo protizákonné a je znakom, že Maduro sa snaží upevniť si moc, ktorú Washington nazýva jeho "diktatúrou".

 

USA minulý týždeň uvalili sankcie na Madura, čo je zriedkavý krok proti hlave iného štátu. Tieto sankcie nasledovali po predchádzajúcom kole sankčných opatrení, ktoré sa niekoľko dní pred plánovanými voľbami nového venezuelského zhromaždenia zameriavali na 13 súčasných aj bývalých najvyšších predstaviteľov Madurovej vlády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona