USA uvalili sankcie na členov venezuelského najvyššieho súdu za obmedzenie právomocí opozície, ktoré spustili vlnu protestov

NETKY.SK • 19 Máj 2017, 07:20 • 2 min
USA uvalili sankcie na členov venezuelského najvyššieho súdu za obmedzenie právomocí opozície, ktoré spustili vlnu protestov

WASHINGTON - Americká vláda uvalila vo štvrtok sankcie na ôsmich členov venezuelského najvyššieho súdu.

slovakia

left justify in out

K takémuto kroku pristúpila administratíva prezidenta Donalda Trumpa po tom, ako venezuelský najvyšší súd obmedzil v marci právomoci opozíciou ovládaného parlamentu, v dôsledku čoho došlo v krajine ku krvavým protestom, uviedla dnes agentúra AP.

 

Ministerstvo financií USA vo štvrtok oznámilo, že sa rozhodlo zmraziť aktíva ôsmim vládnym činiteľom pracujúcim na venezuelskom najvyššom súde, aby tak venezuelský ľud podporilo "v jeho úsilí o ochranu a zlepšenie demokratického vedenia" krajiny. S týmito sankcionovanými osobami zároveň nemôže obchodovať nikto zo Spojených štátov, uviedla s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva agentúra DPA. 

 

Najnovšie sankcie sú v poradí už druhými, ktoré na vysokopostavených venezuelských činiteľov uvalila Trumpova administratíva. Tie prvé, o ktorých americká vláda rozhodla ešte vo februári, sa týkali venezuelského viceprezidenta Tarecka El Aissu a s ním spriazneného podnikateľa Samarka Lópeza Bella.

 

Venezuelský najvyšší súd zbavil ešte koncom marca Národné zhromaždenie legislatívnych právomocí, ktoré dočasne prevzal. Poslancov parlamentu pritom obvinil zo spáchania trestného činu pohŕdania súdom a ich rozhodnutia označil za neplatné.

 

Po medzinárodnej kritike však nakoniec súd svoje uznesenie stiahol. Ani to už ale nestačilo na zastavenie vlny protivládnych protestov, ktoré si od apríla vyžiadali v tejto latinskoamerickej krajine už vyše 40 obetí na životoch.

 

Venezuelská politická kríza sa v ostatných mesiacoch vystupňovala spolu s hospodárskou krízou, ktorú sprevádza nedostatok potravín a liekov v krajine.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies