USA uvalili predbežné clá na dovoz špeciálnej ocele zo 7 krajín vrátane Česka

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 09:02 • 2 min
USA uvalili predbežné clá na dovoz špeciálnej ocele zo 7 krajín vrátane Česka

WASHINGTON - Americké ministerstvo obchodu uvalilo tento týždeň predbežné clá na dovoz špeciálnej ocele z niektorých krajín vrátane Nemecka, Česka a Japonska. Ako dôvod uviedlo, že spomínaná oceľ sa v Spojených štátoch predáva príliš lacno. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Výška cla na špeciálnu oceľ, ktorá sa do veľkej miery používa vo veľkých a stredných transformátoroch, môže dosiahnuť až 242 %. USA k tomuto kroku pristúpili po sťažnostiach amerických firiem AK Steel, Allegheny Ludlum a odborovej organizácie zastupujúcej zamestnancov v oceliarskom sektore. Celkovo by sa clá mali dotknúť siedmich krajín.

 

Na základe predbežného rozhodnutia, ktoré ministerstvo zverejnilo v pondelok 5. mája, by sa najvyššie clá, až na úrovni 241,9 %, mali dotknúť dovozu ocele z nemeckej spoločnosti ThyssenKrupp Electrical Steel, divízie oceliarní ThyssenKrupp. Ďalšie dovozy z Nemecka by mali podliehať clu vo výške 133,7 %.

 

Dovoz ocele z Japonska, ktorý v roku 2013 dosiahol hodnotu 41,1 milióna USD (29,62 milióna eur), bude čeliť clu väčšinou vo výške 93,4 %. Výnimkou by mala byť oceľ zo spoločností Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation a JFE Steel Corporation. V ich prípade by clo malo dosiahnuť 172,3 %.

 

Dovoz z Českej republiky, ktorý v roku 2013 predstavoval 9,2 milióna USD, bude čeliť clám na úrovni 11,45 %, prípadne menej. Ďalšími dotknutými krajinami sú Rusko, Poľsko, Čína a Južná Kórea.

 

O clách musí ešte rozhodnúť americká Komisia pre medzinárodný obchod a opätovne ministerstvo obchodu, ktoré musí vyniesť konečný verdikt. V obidvoch prípadoch by sa malo rozhodnúť koncom tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies