USA uvalili nové sankcie na iránske spoločnosti a jednotlivcov

NETKY.SK • 18 Január 2016, 09:21 • 2 min
USA uvalili nové sankcie na iránske spoločnosti a jednotlivcov

WASHINGTON - Spojené štáty uvalili dnes nové sankcie na iránske spoločnosti a jednotlivcov za nedávny test balistickej rakety, informovala spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Nové sankcie zamedzujú 11 právnickým a fyzickým osobám, ktoré sú napojené na iránsky raketový program, využívať americký bankový systém. USA uvalili sankcie deň po tom, čo Spojené štáty a Európska únia oznámili zrušenie sankcií uvalených na Irán. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) totiž vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil záväzky vyplývajúce z vlaňajšej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami.

 

Irán vlani v októbri otestoval balistickú raketu Emad, čím podľa expertov OSN porušil rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Podľa USA je raketa "v podstate schopná niesť jadrovú zbraň". Experti OSN tvrdia, že raketa má dolet 1700 kilometrov.

 

Raketový program Iránu "predstavuje výraznú hrozbu pre regionálnu a globálu bezpečnosť a bude naďalej podliehať medzinárodným sankciám", uviedol podľa agentúry AP predstaviteľ amerického ministerstva financií Adam Szubin.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona