USA uvalili na KĽDR nové sankcie za jadrový a raketový program

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 08:33 • 2 min
USA uvalili na KĽDR nové sankcie za jadrový a raketový program

WASHINGTON - Spojené štáty uvalili v stredu nové sankcie na Severnú Kóreu, ktoré sa týkajú 12 jednotlivcov a piatich organizácií spájaných s tamojším jadrovým a raketovým programom. Opatrenia oznámené ministerstvami financií a zahraničných vecí USA majú dopĺňať kroky podniknuté voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) na pôde OSN, informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostná rada OSN predtým prijala rezolúciu, ktorá zavádza najprísnejšie medzinárodné sankcie voči KĽDR za posledných 20 rokov ako odpoveď na skúšku jadrovej zbrane zo 6. januára a následné vypálenie rakety zo 7. februára v rozpore so zákazom vyvíjať činnosť tohto druhu. Prezident USA Barack Obama tento krok privítal slovami, že ide o primeranú reakciu medzinárodného spoločenstva na "provokácie" zo strany Pchjongjangu.

 

Sankcie ministerstva financií USA sa vzťahujú na desiatich jednotlivcov, ako aj na Ústrednú vojenskú komisiu a Komisiu národnej obrany Kórejskej strany práce, ktoré podľa Washingtonu nesú zodpovednosť za vojenskú politiku krajiny a riadia tamojšie ozbrojené sily a obranný priemysel. Januárový jadrový test nariadil najvyšší vodca KĽDR Kim Čong-un, ktorý uvedeným komisiám predsedá.

 

Nové opatrenia ministerstva zahraničných vecí USA sú namierené proti dvom jednotlivcom, severokórejskej kozmickej agentúre, ministerstvu jadrovo-energetického priemyslu a Akadémii národno-obranných vied.

 

Sankcie USA spočívajú v zmrazení všetkého majetku predmetných osôb a subjektov v rámci americkej jurisdikcie a vydaní zákazu pre Američanov uskutočňovať s nimi akékoľvek transakcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies