USA uvalili na Irán nové sankcie

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 16:27 • 2 min
USA uvalili na Irán nové sankcie

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila dnes sankcie na 18 iránskych právnických a fyzických osôb za ich podiel na programe vývoja balistických rakiet.

slovakia

left justify in out

Najnovšie sankcie uvalené na Irán podľa agentúry AP nijako nesúvisia s dodržiavaním jadrovej dohody, ktorú Irán v roku 2015 uzavrel so šiestimi mocnosťami. Americké ministerstvo financií ich uvalilo na päť jednotlivcov a sedem spoločností, ktoré poskytovali bližšie nešpecifikovanú podporu iránskym ozbrojeným silám a elitným Revolučným gardám.

 

Terčom sankcií je aj nadnárodná zločinecká skupina a traja jednotlivci, ktorí sú na ňu napojení. Spojené štáty sa pre tento krok rozhodli deň po tom, čo americké ministerstvo zahraničných vecí informovalo Kongres, že Irán technicky jadrovú dohodu plní a môže aj naďalej požívať výhody, ktoré z nej vyplývajú. 

 

O tom, či Irán dohodu plní je ministerstvo zahraničných vecí povinné informovať Kongres každých 90 dní. Irán na základe dohody súhlasil okrem iného s tým, že jeho program obohacovania uránu bude 25 rokov pod viacúrovňovým systémom obmedzení a kontrol Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Západ výmenou zato postupne zruší ekonomické sankcie voči Teheránu. USA však niektoré sankcie zatiaľ ponechali v platnosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona