USA umožnia vývoz ozbrojených bezpilotných lietadiel

NETKY.SK • 18 Február 2015, 06:47 • 2 min
USA umožnia vývoz ozbrojených bezpilotných lietadiel

WASHIGTON - Vláda Spojených štátov mení predpisy týkajúce sa predaja zbraní, aby umožnila vývoz ozbrojených bezpilotných lietadiel do spriatelených a spojeneckých krajín. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zahraničných vecí USA v utorok oznámilo, že nové predpisy umožnia zahraničným vládam, ktoré spĺňajú určité podmienky a prisľúbia, že nebudú bezpilotné lietadlá používať nelegálne, nakupovať tieto stroje, ktoré hrajú dôležitú, i keď kontroverznú úlohu v boji proti terorizmu a sú čoraz viac využívané aj na iné účely.
      

Krajiny dovozu budú musieť podpísať vyhlásenia konečného užívateľa potvrdzujúce, že bezpilotné lietadlá nebudú používané na nezákonné sledovanie alebo útoky na domáce obyvateľstvo a že budú využité len v medzinárodne schválených vojenských operáciách, napríklad pri sebaobrane.
      

Každý predaj bude individuálne posúdený a dodržiavanie prísľubov bude monitorované, uviedlo ministerstvo. Vývoz bezpilotných lietadiel dosiaľ upravovali predpisy predpokladajúce, že žiadosti o predaj budú zamietnuté s výnimkou značne mimoriadnych okolností. Určité ozbrojené "dróny" - s doletom 300 kilometrov a schopné niesť 500 kilogramov - budú naďalej predmetom takýchto obmedzení.
      

Vláda USA uviedla, že zmeny robí s cieľom zaistiť zodpovedné a legálne používanie vojenských bezpilotných lietadiel. Nový prístup je tiež súčasťou širšej americkej stratégie spolupráce s ďalšími krajinami na vypracovaní celosvetových noriem predaja, transferu a používania bezpilotných vzdušných systémov.
      

Bezpilotné lietadlá sa stali jedným z najdôležitejších nástrojov na bojisku, keď armáde poskytujú pohľad zo vzduchu a prostriedky nasadenia zbraní, ktoré môžu lietať nepretržite nad miestami kríz a vypaľovať rakety bez ohrozenia pilota.
      

Ešte počas vojen v Iraku a Afganistane prudko vzrástol počet žiadostí veliteľov o bezpilotné lietadlá. Predstavitelia Pentagónu a amerických vzdušných síl už dlho konštatujú, že len s ťažkosťami ich môžu zabezpečiť pre všetky misie a miesta, kde sú potrebné. Poskytnutie bezpilotných lietadiel spojencom uvoľní časť z tohto tlaku. Americkí predstavitelia nespomenuli konkrétne krajiny, kam by mohli byť vyvezené, podľa AP by však k nim mohli patriť Izrael, Egypt či niektoré východoeurópske krajiny znepokojené Ruskom.
   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona