USA sú pripravené obnoviť jadrové rozhovory s KĽDR

NETKY.SK • 15 Júl 2015, 08:19 • 2 min
USA sú pripravené obnoviť jadrové rozhovory s KĽDR

SOUL - Spojené štáty dnes uviedli, že sú pripravené obnoviť rokovania so Severnou Kóreou o jej jadrovom programe. Oznámili to deň po utorkovom uzavretí komplexnej jadrovej dohody medzi šiestimi svetovými mocnosťami a Iránom, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty sú pripravené na takéto rokovania "za predpokladu, že budú vierohodné a presvedčivé, budú sa týkať celého jadrového programu KĽDR a vyústia do konkrétnych a nezvratných krokov smerujúcich k jadrovému odzbrojeniu", uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí John Kirby.

 

Pozorovatelia však varujú, že KĽDR má o túto iniciatívu iba veľmi malý záujem. Pchjongjang v júni odmietol zúčastniť sa na akýchkoľvek rokovaniach s USA, ktoré každoročne uskutočňujú spoločné vojenské cvičenia s Južnou Kóreou.

 

Šesťstranové rokovania medzi KĽDR a Čínou, Japonskom, Kóreou, Ruskom a USA sa začali v roku 2003 po tom, ako komunistický štát odstúpil od medzinárodnej zmluvy o jadrovom odzbrojení. V roku 2009 boli tieto rozhovory obnovené, po šiestich kolách a veľmi malom pokroku sa však opäť zastavili.

 

Severná Kórea uskutočnila svoju prvú jadrovú skúšku v októbri 2006. Bezpečnostná rada OSN v reakcii na ňu jednomyseľne uvalila na krajinu obchodné sankcie a zákaz dovozu technológie balistických striel.

 

Druhú jadrovú skúšku vykonal Pchjongjang v máji 2009. BR OSN jednomyseľne prijala prísnejšie sankcie vrátane zadržania severokórejských lodí. K tretej jadrovej skúške podľa seizmických záznamov pristúpila KĽDR vo februári 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona