USA sú nám nanič, hovorí na tajnej nahrávke Sikorski

NETKY.SK • 22 Jún 2014, 14:55 • 2 min
USA sú nám nanič, hovorí na tajnej nahrávke Sikorski

VARŠAVA - Poľskému týždenníku Wprost sa podarilo získať ďalšiu kompromitujúcu nahrávku člena vlády premiéra Donalda Tuska. Tentoraz má ísť o ministra zahraničných vecí Radeka Sikorského, ktorý na nej telefonicky diskutuje s bývalým šéfom rezortu financií Jacekom Rostowským.

slovakia

left justify in out

Sikorski na nahrávke údajne hovorí o tom, že spojenectvo medzi Poľskom a Spojenými štátmi "je škodlivé, pretože vytvára falošný pocit bezpečnosti". "(Poľsku) nie je na nič," mal povedať Sikorski. Wprost zatiaľ zverejnil len písomný prepis časti konverzácie, pričom samotné zvukové súbory chce publikovať v pondelok.

 

Wprost stál aj za nedávnym odhalením súkromného rozhovoru medzi guvernérom centrálnej banky Marekom Belkom a ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom, kde nevyberaným spôsobom hovoria o svojich kolegoch a potrebe odvolať vtedajšieho ministra financií, čo sa neskôr naozaj stalo. Zatiaľ čo mnohých Poliakov nahrávka z júla 2013 príliš nerozrušila, zahraniční investori začali spochybňovať dôveryhodnosť poľskej centrálnej banky ako inštitúcie nezávislej od vlády. Poľský premiér Donald Tusk už zvažuje aj predčasné voľby.

 

Kauza pokračovala v stredu, keď prokuratúra uskutočnila v sídle týždenníka Wprost raziu po tom, ako im redaktor odmietol vydať záznam, ktorého vyhotovenie v jednej z varšavských reštaurácií vyšetrujú ako trestný čin. Viaceré medzinárodné organizácie to označili za zásah do slobody médií v Poľsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona