USA študujú dokumenty zaslané Tureckom s cieľom dosiahnuť Gülenovo vydanie

NETKY.SK • 5 August 2016, 09:15 • 2 min
USA študujú dokumenty zaslané Tureckom s cieľom dosiahnuť Gülenovo vydanie

WASHINGTON - Spojené štáty posudzujú nové dokumenty, ktoré im zaslalo Turecko s cieľom vyvinúť tlak na vydanie moslimského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v USA. Ankara o Gülenovi tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa v Turecku odohral 15. júla.

slovakia

left justify in out

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner v noci nadnes potvrdil, že Turecko zaslalo do USA sériu dokumentov, ktoré teraz študujú. Spresnil, že prvá zásielka podľa USA neobsahovala formálnu žiadosť o vydanie. Odvtedy Spojené štáty dostali ďalšie dokumenty.

 

Podľa tureckého poslanca Kamila Aydina zaslali turecké úrady americkým spolu 85 škatúľ so spismi.

 

Americké ministerstvo spravodlivosti je tým úradom, ktorý bude rozhodovať, či dokumenty zaslané z Turecka postačujú na vydanie Gülena žijúceho od roku 1999 v exile v americkom štáte Pensylvánia.

 

Tureckí predstavitelia, vrátane ministra zahraničných vecí Mevlüta Čavušogla, upozornili, že prípadné Gülenovo nevydanie bude mať vplyv na diplomatické vzťahy medzi Tureckom a Spojenými štátmi. Turecko pritom - ako členská krajina NATO - zohráva významnú rolu v boji proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS).

 

Washington podmieňuje Gülenovo vydanie poskytnutím presvedčivých dôkazov o jeho účasti na prevrate. Toner poznamenal, že USA ponúkli Turecku pomoc pri vyšetrovaní prevratu. Nepovedal, či Turecko na túto ponuku reagovalo.

 

Gülen odmieta obvinenia, že sa podieľal na pokuse o štátny prevrat, ktorý odsúdil. Pre agentúru Reuters tiež uviedol, že vydanie zatykača na jeho meno je dôkazom snáh prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ustanoviť v Turecku autoritársky režim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies