USA strašia Kóreu: Pri pobreží nechali hliadkovať bojovú loď!

NETKY.SK • 2 Apríl 2013, 09:23 • 2 min
USA strašia Kóreu: Pri pobreží nechali hliadkovať bojovú loď!

WASHINGTON - Americká armáda sa rozhodla poslať svoju bojovú loď k juhozápadnému pobrežiu Kórejského polostrova s cieľom ešte väčšej ochrany juhokórejského územia pred potenciálnym raketovým útokom Severnej Kórey. Nemenovaný diplomat USA to v pondelok potvrdil agentúre AFP, s tým, že plavidlo s označením USS Fitzgerald je schopné zostreliť letiace rakety zo Severu.

slovakia

left justify in out

Raketový torpédoborec, ktorý je vybavený zbraňovým systémom na obranu proti balistickým raketám stredného doletu, sa mal pôvodne po ukončení manévrov vrátiť na americkú základňu v japonskom prístave. Pentagon sa však rozhodol pre "rázny krok" v záujme "možnosti väčšej raketovej obrany, ak by to bolo potrebné". USA však v pondelok skonštatovali, že na území komunistickej krajiny nezaznamenali žiadny väčší pohyb vojenského personálu alebo materiálu.

Napätie na Kórejskom polostrove vyvrcholilo v sobotu, keď Pchjongjang oznámil, že vypovedal dohodu o prímerí so svojím južným susedom. KĽDR tiež varovala, že akákoľvek ďalšia vojenská provokácia povedie k ozbrojenému konfliktu či jadrovej vojne. Severokórejský líder Kim Čong-un v piatok nariadil pripraviť rakety na útok na územie USA a ich vojenské základne. Išlo o priamu reakciu na prelet dvoch amerických bombardérov schopných niesť jadrový materiál nad územím Južnej Kórey. V jej vzdušnom priestore pritom v pondelok lietali aj americké stíhačky F-22 Raptor, ktoré sa považujú za najmodernejšie na svete. Južná a Severná Kórea sú však technicky vo vojnovom stave od konca kórejskej vojny, ktorá skončila v roku 1953 iba prímerím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies