USA stiahnu z japonskej Okinawy 9000 vojakov

NETKY.SK • 27 Apríl 2012, 09:17 • 2 min
USA stiahnu z japonskej Okinawy 9000 vojakov

USA stiahnu z japonskej Okinawy 9000 vojakov - Politika Spojené štáty stiahnu z japonského ostrova Okinawa zhruba 9000 svojich vojakov a presunú ich na americký ostrov Guam a ďalšie miesta v Ázii a Tichomorí. Vyplýva to z americko-japonskej dohody, ktorú

slovakia

left justify in out

Spojené štáty stiahnu z japonského ostrova Okinawa zhruba 9000 svojich vojakov a presunú ich na americký ostrov Guam a ďalšie miesta v Ázii a Tichomorí. Vyplýva to z americko-japonskej dohody, ktorú vo štvrtok oznámili obe strany. 
      Na Okinawe aj naďalej ostane približne 10.000 členov americkej námornej pechoty.
      Odchod časti amerických síl je súčasťou širšej dohody s cieľom zamedziť napätiu v obrannej aliancii medzi USA a Japonskom, ktoré sčasti pramení z opozície voči rozsiahlej vojenskej prítomnosti americkej armády na Okinawe. Odráža to zároveň snahu administratívy prezidenta Baracka Obamu viac rozšíriť americké sily v azijsko-tichomorskom regióne.
      Dohodu zverejnili v spoločnom vyhlásení ministri zahraničných vecí a obrany USA a Japonska. Stalo sa tak pred nadchádzajúcou návštevou japonského premiéra Jošihika Nodu vo Washingtone.
      Vyhlásenie neuvádza žiadny harmonogram stiahnutia 9000 amerických vojakov. Má sa tak stať, "keď príslušné zariadenia budú schopné ich prijať" - na Guame, Havaji a inde.
      USA a Japonsko sa pritom stále nedohodli na zatvorení kontroverznej leteckej základne Futenma na Okinawe.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies