USA sprísnili opatrenia pre bezvízový styk aj voči Slovensku

NETKY.SK • 10 December 2015, 12:42 • 2 min
USA sprísnili opatrenia pre bezvízový styk aj voči Slovensku

BRATISLAVA - Občania Slovenska môžu aj naďalej cestovať na turistický či súkromný pobyt do Spojených štátov amerických do 90 dní na základe registrácie cez ESTA. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano v reakcii na odhlasované sprísnenie bezvízového styku medzi USA a občanmi 38 krajín vrátane Slovenska. Návrh odobrila Snemovňa reprezentantov, o návrhu však bude ešte hlasovať Senát.

slovakia

left justify in out

Podľa návrhu bude okrem iného platiť nová vízová povinnosť pre osoby, ktoré cestovali do Sýrie, Iraku, Iránu či Sudánu v predchádzajúcich piatich rokoch. Návrh počíta aj s výnimkami, a to pre oficiálne vládne návštevy či vojenskú službu. Od krajín z bezvízového programu budú USA taktiež vyžadovať zdieľanie informácií o terorizme, inak im bude hroziť vylúčenie z programu.


Slovenský rezort diplomacie v tomto návrhu nevidí obmedzenie doterajších pravidiel, ani návrat k vízovému režimu. "Avizované opatrenia znamenajú podľa amerických úradov zvýšenie ochrany a preverovania cestujúcich do USA vzhľadom na potreby vnútornej bezpečnosti," dodal Stano.


S cieľom posilniť vnútornú bezpečnosť USA v kontexte teroristických útokov v Paríži ako aj v iných regiónoch sveta americké ministerstvo vnútra urýchli ukončenie hodnotiaceho procesu implementácie Programu bezvízového styku do konca januára 2016. Napriek avizovaným zmenám v elektronickej cestovnej autorizácii budú občania Slovenskej republiky môcť naďalej cestovať na turistický alebo súkromný pobyt nepresahujúci 90 dní do USA na základe platnej elektronickej autorizácie ESTA.

 

Ministerstvo vnútra USA v najbližšom období zatiaľ uvažuje o doplnení prihlasovacieho formulára na ESTA o informácie o predošlých pobytoch žiadateľa v tretích krajinách s cieľom dôslednejšieho monitoringu osôb podozrivých z podpory a účasti na teroristických aktivitách. Uvedené opatrenie by mali podľa amerických úradov mať pozitívny vplyv na zvýšenie bezpečnosti osobnej leteckej prepravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies