USA sledovali japonskú vládu, organizácia WikiLeaks zvrejenila usvedčujúce dokumenty

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 12:52 • 2 min
USA sledovali japonskú vládu, organizácia WikiLeaks zvrejenila usvedčujúce dokumenty

TOKIO - Organizácia WikiLeaks zverejnila na svojej webovej stránke dokumenty, podľa ktorých Spojené štáty sledovali japonských vládnych činiteľov a tamojšie spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra AP. Medzi predmetnými dokumentmi sú štyri správy Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) označené ako prísne tajné. Odhaľujú vnútorné rozhovory japonskej vlády ohľadom medzinárodného obchodu a jej politiky klimatických zmien. Poznámka na jednej zo správ naznačuje, že ju Washington zdieľal s Austráliou, Britániou, Kanadou a Novým Zélandom.

 

WikiLeaks zverejnila i zoznam 35 japonských cieľov, ktoré NSA telefonicky odpočúvala. Sú medzi nimi úrad japonského kabinetu, ministerstvá obchodu a financií, predstavitelia národnej banky i oddelenia firiem Mitsubishi a Mitsui. Japonská vláda na zverejnenie materiálov bezprostredne nereagovala. WikiLeaks už v minulosti publikovala podobné správy aj o špionážnej činnosti Spojených štátov voči Nemecku, Francúzsku a Brazílii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies