USA skritizovali Rumunsko za vydanie mince s podobizňou fašistického činiteľa

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 15:35 • 2 min
USA skritizovali Rumunsko za vydanie mince s podobizňou fašistického činiteľa

BUKUREŠŤ - Americké veľvyslanectvo v Rumunsku skritizovalo dnes vo vyhlásení rumunskú centrálnu banku za vydanie mince s vyobrazením bývalého ministra a bankového guvernéra, ktorý aktívne propagoval fašizmus a antisemitizmus.

slovakia

left justify in out

Ambasáda USA v Bukurešti označila rozhodnutie banky vzdať takýmto spôsobom poctu bývalému šéfovi Národnej banky Rumunska Mihailovi Manoilescovi za "sklamanie", píše agentúra AP. Veľvyslanectvo pri tejto príležitosti vyhlásilo, že dotyčný bol "aktívnym propagátorom a participantom fašistickej ideológie a antisemitských nálad".

 

Manoilescu slúžil ako minister zahraničných vecí v roku 1940, keď bolo Rumunsko spojencom nacistického Nemecka. Ako stúpenec Železnej gardy, rumunskej fašistickej organizácie, podpísal diktát, ktorým krajina stratila značné časti svojho územia v prospech susedného Maďarska.

 

Rumunská centrálna banka vydala v polovici apríla tri mince na poctu trojici bankových guvernérov. Banka na kritiku americkej ambasády bezprostredne nereagovala. Manoilescu zomrel v roku 1950 v komunistickom väzení.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona