USA si ponechajú velenie nad juhokórejskou armádou v čase vojny

NETKY.SK • 24 Október 2014, 09:17 • 2 min
USA si ponechajú velenie nad juhokórejskou armádou v čase vojny

WASHINGTON - Spojené štáty a Južná Kórea sa dohodli na odklade plánu, na základe ktorého mal Soul v prípade vypuknutia vojenského konfliktu na Kórejskom polostrove prevziať velenie nad juhokórejskou armádou. Informovala o tom dnes agentúra Jonhap.

slovakia

left justify in out

Dlhodobo plánované odovzdanie velenia sa malo uskutočniť koncom budúceho roka. Ministri obrany oboch krajín však na štvrtkových konzultáciách dospeli k záveru, že tento krok je potrebné odložiť, pokým Soul neposilní svoje obranné kapacity voči potenciálnym hrozbám zo severu. 

 

Rozhodnutie zdôvodnili pretrvávajúcou jadrovou a raketovou hrozbou zo strany KĽDR a celkovou bezpečnostnou situáciou v regióne. 

 

Nový cieľový termín odovzdania operačného velenia v prípade vojny nebol stanovený. Obe strany však predpokladajú, že by sa tak mohlo stať okolo polovice ďalšieho desaťročia. 

 

Plánovaný transfer velenia odložili už pred štyrmi rokmi na žiadosť Soulu. Južná Kórea má kontrolu nad svojou zhruba 639-tisícovou armádou v čase mieru. V prípade vojnového konfliktu však vedenie vojsk prechádza na štvorhviezdičkového amerického generála z velenia spoločných ozbrojených síl (CFC, Combined Forces Command).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies