USA: Severná Kórea by sa nemala uchyľovať k provokáciám

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 06:42 • 2 min
USA: Severná Kórea by sa nemala uchyľovať k provokáciám

WASHINGTON - Severná Kórea by sa mala "zdržať provokatívneho konania, ktoré zvyšuje napätie". Ministerstvo obrany USA, ktorého vyhlásenie cituje agentúra Reuters, týmito slovami reagovalo vo štvrtok na informácie o uvedení severokórejských jadrových zbraní do pohotovosti.

slovakia

left justify in out

Najvyšší vodca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-un podľa správy oficiálnej tlačovej agentúry KCNA vydal nariadenie, podľa ktorého majú byť tamojšie ozbrojené sily uvedené do režimu rátajúceho s "preventívnym útokom" a pripravené použiť "kedykoľvek" jadrové zbrane.

 

"Sme oboznámení s týmito správami a dôkladne sledujeme situáciu na Kórejskom polostrove v koordinácii s našimi regionálnymi spojencami," vyhlásil hovorca amerického rezortu obrany Bill Urban. "Naliehavo žiadame Severnú Kóreu, aby sa zdržala provokatívneho konania, ktoré zvyšuje napätie, a namiesto toho sa sústredila na plnenie svojich medzinárodných záväzkov," dodal.

 

Uvedenie jadrových zbraní KĽDR do pohotovosti podľa KCNA súvisí s rastúcim ohrozením tejto izolovanej krajiny zo strany nepriateľov. Severokórejské vedenie sa tak vyjadrilo po tom, ako Bezpečnostná rada OSN uvalila v stredu na KĽDR najprísnejšie medzinárodné sankcie za posledných 20 rokov v reakcii na skúšku jadrovej zbrane a následné vypálenie rakety dlhého doletu.

 

Podľa citovaných vyjadrení chce Kim posilniť severokórejský jadrový arzenál "kvalitatívne i kvantitatívne". Jadrové hlavice slúžiace na účely národnej obrany musia byť "neustále v pohotovosti, aby mohli byť kedykoľvek vypálené".

Severokórejská agentúra informovala, že Kim vydal uvedené nariadenie počas svojej účasti na vojenských cvičeniach, pri ktorých boli použité novovyvinuté raketomety schopné zasiahnuť znepriatelenú Južnú Kóreu. Dátum konania týchto cvičení však nespomenula.

 

Juhokórejské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že zaznamenalo vypálenie viacerých "projektilov" z mesta Wonsan na východnom pobreží KĽDR. Bližšie neurčené strely údajne dopadli do mora po prekonaní vzdialenosti 100-150 kilometrov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona