USA schválilo zákon, ktorý znevýhodňuje podnikanie na Kube

NETKY.SK • 2 Máj 2019, 12:32 • 2 min
USA schválilo zákon, ktorý znevýhodňuje podnikanie na Kube

BRUSEL - Európska únia podľa vyjadrenia Európskej komisie prijme potrebné opatrenia proti zákonu z dielne Spojených štátov, ktorý umožňuje zahajovať súdne spory v USA proti zahraničným spoločnostiam, ktoré pôsobia na Kube.

slovakia

left justify in out

Kabinet amerického prezidenta Donalda Trumpa počas apríla oznámil, že od dnešného dňa umožní súdne procesy proti zahraničným firmám pôsobiacim na majetku, ktorý Kuba zhabala Američanom po revolúcii z roku 1959. Trump presadzuje ustanovenie takzvaného Helmsovho-Burtonovho zákona z roku 1996, ktorého účinnosť odkladali predošlé americké vlády každých šesť mesiacov.

 

img

 

V praxi to znamená, že Američania s kubánskym pôvodom, ktorí sa stali americkými občanmi, môžu od štvrtku na amerických súdoch požadovať odškodnenie od kubánskej vlády alebo od súkromných zahraničných spoločností podnikajúcich na Kube za ich "ukradnuté" majetky. Týka sa to tabakových firiem, liehovarov a iných majetkoch znárodnených po tom, ako sa na Kube dostal k moci Fidel Castro.

 

img

 

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogherini na celú záležitosť uviedla, že EÚ považuje uplatňovanie jednostranných reštriktívnych opatrení "za odporujúce medzinárodnému právu. Európska únia vyjadruje hlboké poľutovanie nad plnou aktiváciou zákona z roku 1996. Toto rozhodnutie je porušením záväzkov prijatých v dohodách medzi EÚ a USA z rokov 1997 a 1998," upozornila. 

 

"Povedie to k zbytočným treniciam a podkopáva to dôveru a predvídateľnosť v transatlantickom partnerstve", opísala Mogheriniová situáciu z pohľadu EÚ.

 

V polovici apríla EÚ spolu s Kanadou vyjadrili poľutovanie nad týmito plánmi USA a obávajú sa, že majetkové spory budú prekážkou pre ich občanov, ktorí na Kube rozbehli svoje podnikanie. EÚ aj Kanada sa zaviazali, že budú chrániť svoje firmy pred súdnymi procesmi v USA.

 

img

 

Mogherini zároveň upozornila, že EÚ využije "všetky vhodné opatrenia" na riešenie dôsledkov uplatňovania Helmsovho-Burtonovho zákona, vrátane práva na blokovanie. Práve to zakazuje spoločnostiam z EÚ, aby dodržiavali určité americké sankcie, a umožňuje im za ne vymáhať náhradu škôd a zrušiť akékoľvek rozhodnutia cudzích súdov proti nim.

 

 

Tento krok USA je citeľnou ranou pre Kubu, ktorá chcela prilákať na ostrov zahraničných investorov. Navyše podľa viacerých môže byť postup USA chápaný ako snaha o oslabenie kubánskej vlády s následnou izoláciou oficiálneho prezidenta Venezuely Nicolása Madura. Okrem Kuby podporuje jeho vládu v krajine aj Čína či Rusko. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies