USA schválili vyzbrojenie a výcvik sýrskej opozície pre boj s Islamským štátom

NETKY.SK • 19 September 2014, 09:07 • 2 min
USA schválili vyzbrojenie a výcvik sýrskej opozície pre boj s Islamským štátom

WASHINGTON - Spojené štáty americké si uvoľnili cestu k vyzbrojeniu a výcviku umiernenej sýrskej opozície pre boj s militantmi z Islamského štátu. Horná komora Kongresu, Senát, v noci nadnes pomerom hlasov 73-22 schválila plán, ktorý už predtým prešiel Snemovňou reprezentantov.

slovakia

left justify in out

Plán poveruje americkú armádu, aby do polovice decembra vyzbrojila umiernených sýrskych povstalcov a viedla ich výcvik, ktorý sa má uskutočniť v Saudskej Arábii, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Podľa prezidenta USA Baracka Obamu hlasovanie Senátu ukázalo svetu, že sú Američania jednotní v boji s Islamským štátom. Jeho teroristi si mysleli, že dokážu vydesiť a zastrašiť USA barbarským zavraždením dvoch Američanov, povedal Obama. A dodal, že zistili to isté, čo iní pred nimi: že sa Američania nepoddajú strachu, skôr sa zomknú a zjednotia. 

 

Prezident informoval, že americké letecké útoky na ciele Islamského štátu budú pokračovať, zdôraznil však, že americkí vojaci sa nezapoja do pozemných bojov v Iraku ani v Sýrii.

 

Hovoril v Bielom dome krátko nato, ako Senát schválil jeho plán na výcvik a vyzbrojenie sýrskych povstalcov. Na pláne chýba po schválení oboma komorami Kongresu už iba jeho podpis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona