USA schválili pred summitom NATO predaj zbraní Británii a Dánsku

NETKY.SK • 11 Júl 2018, 06:59 • 2 min
USA schválili pred summitom NATO predaj zbraní Británii a Dánsku

WASHINGTON - Americká armáda oznámila schválenie predaja rakiet do dvoch európskych krajín v čase, keď prezident USA Donald Trump pricestoval do Bruselu na summit NATO, na ktorom bude naliehať na spojencov, aby zvýšili obranné výdavky.

slovakia

left justify in out

Navrhované obchody sa týkajú 200 striel vzduch-vzduch stredného doletu pre Britániu za odhadovaných 650 miliónov dolárov a 28 striel takéhoto typu pre Dánsko za 90 miliónov dolárov.

 

Súhlas s predajom oznámila príslušná americká agentúra DSCA, podľa ktorej je hlavným dodávateľom spoločnosť Raytheon Missile Systems Company z Tucsonu v štáte Arizona. Kontrakt by v prípade finalizácie zahŕňal podporné vybavenie, údržbu a výcvik.

 

Británia a Dánsko požiadali o schválenie nákupu rakiet, ktoré podľa americkej strany pomôžu zvýšiť bezpečnosť spojencov z NATO.

 

Predaj schválilo ministerstvo zahraničných vecí USA, ktoré o tom v utorok upovedomilo Kongres, čo však ešte definitívne neznamená, že k dodávke rakiet dôjde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona