USA sa zbavujú škodlivého paliva jeho vývozom do zahraničia

NETKY.SK • 28 Júl 2014, 14:29 • 2 min
USA sa zbavujú škodlivého paliva jeho vývozom do zahraničia

WASHINGTON - Spojené štáty sa zbavujú takzvaného špinavého uhlia v hodnote miliárd dolárov jeho vyvážaním do cudzích štátov.

slovakia

left justify in out

Administratíva prezidenta Baracka Obamu tak robí napriek ohlasovanému posunu k zelenej energii, oznámila dnes agentúra AP.
     

V priebehu uplynulých šiestich rokov vyviezli USA do iných častí sveta tohto paliva, prispievajúceho ku globálnemu otepľovaniu, viac než kedykoľvek predtým. Nezriedka pritom ide o štáty so slabými environmentálnymi kritériami. Tieto nechcené energetické zvyšky tam potom môžu spôsobovať ešte väčšie znečistenie.
     

"Ide o jednu z najväčších trhlín v environmentálnej politike Spojených štátov," uviedol Roger Martella, bývalý hlavný konzultant úradu ochrany životného prostredia za prezidenta Georgea W. Busha. Oxid uhličitý bez ohľadu na to, kde sa dostáva do ovzdušia, prispieva k zvyšovaniu hladiny mora a nepriaznivému počasiu.
     

Veľká časť tohto paliva smeruje z USA aj do Nemecka, krajiny, ktorá stojí zdanlivo na čele európskych štátov bojujúcich proti klimatickým zmenám.
     

"Je to klasický prípad environmentálnej dezinformácie. Obama prikrášľuje vlastnú zelenú politiku, ale kým bude americký oxid uhličitý prúdiť z nemeckých komínov, podnebiu sveta to nepomôže," uviedol Dirk Jansen, hovorca nemeckej agentúry BUND zaoberajúcej sa ochranou životného prostredia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona