USA sa vyhrážajú teroristi: Sprísňujú sa preto kontroly nákladu pri blízkovýchodných letoch

NETKY.SK • 23 Január 2018, 06:37 • 2 min
USA sa vyhrážajú teroristi: Sprísňujú sa preto kontroly nákladu pri blízkovýchodných letoch

WASHINGTON - Americké orgány vydali mimoriadne nariadenie, ktoré požaduje dodatočné kontroly nákladu pri letoch do Spojených štátov z piatich blízkovýchodných krajín.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú "pretrvávajúce hrozby voči leteckej doprave" zo strany teroristov.

 

Nariadenie amerického Úradu pre bezpečnosť dopravy (TSA) sa podľa zverejneného vyhlásenia vzťahuje na lety z Egypta, Jordánska, Kataru, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Tieto krajiny boli vybraté vzhľadom na "preukázaný úmysel teroristov útočiť z nich na leteckú dopravu".

 

Väčšinu požiadaviek vyplývajúcich z nového nariadenia plnili podľa TSA aerolínie v niektorých krajinách už predtým dobrovoľne, úrad však neuviedol, o ktoré štáty ide. Dotknutými leteckými spoločnosťami sú konkrétne EgyptAir, Royal Jordanian, Saudia, Qatar Airways, Emirates a Etihad. EgyptAir však už prestali prijímať nákladné zásielky do Spojených štátov, a to na žiadosť amerických orgánov.

 

Na základe terajších požiadaviek majú aerolínie poskytnúť čo najskôr určité informácie o zásielkach, aby mohli byť porovnané s údajmi, ktoré majú Američania o teroristických hrozbách.

 

Krajiny Blízkeho východu a Perzského zálivu zasiahli už dávnejšie cestovné zákazy vydané americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ako aj zákaz nosiť si na paluby lietadiel laptopy, ktorý však Spojené štáty medzičasom odvolali. TSA pripomenul v súvislosti s novým nariadením prípad z minulého leta, keď chceli teroristi prepašovať bombu do lietadla spoločnosti Etihad smerujúceho z Austrálie do Spojených arabských emirátov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona