USA sa rozhodli, zastavujú lety dvoch problematických typov boeingov

NETKY.SK • 14 Marec 2019, 07:41 • 2 min
USA sa rozhodli, zastavujú lety dvoch problematických typov boeingov

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump vydal v stredu mimoriadne nariadenie s okamžitou platnosťou, ktorým pozastavil lety všetkých lietadiel typu Boeing 737 Max 8 a Max 9.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na nedeľnú haváriu stroja v Etiópii, ktorá si vyžiadala životy 157 ľudí vrátane štyroch Slovákov.

 

Trumpovo rozhodnutie je zvratom v postoji Spojených štátov z posledných dní. Nasleduje príklad mnohých krajín, ktoré už lety týchto typov boeingov pozastavili dovtedy, kým nebude vypracované hodnotenie ich bezpečnosti. Ten istý model boeingu indonézskej nízkonákladovej spoločnosti Lion Air sa zrútil vlani v októbri do Jávskeho mora, pričom zahynulo všetkých 189 ľudí na palube.

 

img

 

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) oznámil, že rozhodnutie prezidenta sa zakladá na "nových dôkazoch" a spresnených údajov zo satelitov. FAA pritom ešte pred dvoma dňami odmietol pozastaviť lety strojov Boeing 737 Max 8. FAA tiež napísal, že badajú "niektoré podobné črty" medzi oboma tragédiami, ktoré mohli mať spoločnú príčinu a tú treba spoznať a vyriešiť.

 

Na nový systém boeingov sa sťažovali americkí piloti už v minulom roku

 

Americká spoločnosť Boeing vydala v stredu vyhlásenie, že súhlasí s nariadením prezidenta Trumpa a podporuje dočasné uzemnenie týchto lietadiel. Trump označil nedeľnú haváriu za "tragédiu" a dodal, že je v kontakte s Boeingom, ktorú charakterizoval ako "úžasnú spoločnosť". Prezident uviedol, že bezpečnosť cestujúcich leteckou dopravou je "prvoradým záujmom".

 

img

 

FAA informovala, že pozastavenie letov bude platiť dovtedy, kým nebudú dôkladne preskúmané dve čierne skrinky lietadla - záznamník letových údajov a záznamník hlasov z kokpitu - a kým sa neskončí ďalšie vyšetrovanie. "Úrad podporil toto rozhodnutie po zozbieraní údajov a nových dôkazov, získaných na mieste havárie a dnes zanalyzovaných," vysvetlil FAA v stredu. Po USA pristúpili k uzemneniu týchto boeingov aj Brazília a Mexiko.

 

Nahnevaní pozostalí obetí mohli v stredu navštíviť miesto zrútenia lietadla a letecká spoločnosť Ethiopian Airlines zároveň oznámila, že čierne skrinky posiela do Európy na analýzu. Zábery z miesta havárie zachytávali rozrušených a zúfalých členov rodín.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies