USA sa obávajú útokov al-Káidy, pri ktorých môže využiť jed

NETKY.SK • 15 August 2011, 11:21 • 2 min
USA sa obávajú útokov al-Káidy, pri ktorých môže využiť jed

USA sa obávajú útokov al-Káidy, pri ktorých môže využiť jed

slovakia

left justify in out

img

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu sa obáva, že regionálne krídlo teroristickej siete al-Káida sa pokúša vyrobiť smrteľný jed ricín, ktorý chce využiť pri útokoch na Spojené štáty. Napísal to v piatok denník New York Times s odvolaním sa na nemenované zdroje z tajných služieb.
      Jemenské krídlo al-Káidy sa podľa nich usiluje získať veľké množstvá veľmi jedovatých semien ricínu, ktoré sa používajú na výrobu jedu. Zdroje uviedli, že ide o zjavný zámer umiestniť jed do menších náloží, ktoré budú odpálené a rozptýlia tak ricín - bielu práškovitú látku, takú smrteľnú, že stačí, aby z nej človek vdýchol iba štipku. Jed zabíja aj vtedy, keď sa dostane do krvného obehu.
      Nálože by mali byť podľa denníka New York Times odpálené v uzavretých priestoroch, napríklad v nákupnom stredisku alebo na letisku. Vysokopostavení bezpečnostní predstavitelia Obamovej vlády rokovali o tejto hrozbe už minulý rok, prišli však k záveru, že neboli indikácie na bezprostredne hroziaci útok, napísal New York Times.
      Denník pripomenul, že využitie ricínu ako zbrane je ohraničená, pretože látka stráca svoju účinnosť v suchých, slnečných podmienkach a nedá sa ľahko absorbovať cez kožu, ako niektoré ďalšie látky napádajúce nervovú sústavu.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies