USA sa obávajú eskalácie na sýrsko-tureckých hraniciach

NETKY.SK • 24 Jún 2011, 08:28 • 2 min
USA sa obávajú eskalácie na sýrsko-tureckých hraniciach

USA sa obávajú eskalácie na sýrsko-tureckých hraniciach

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty sa obávajú, že rozhodnutie Sýrie rozmiestniť väčší počet vojakov neďaleko hraníc s Tureckom by mohlo eskalovať krízu v regióne. Washington diskutuje o tejto téme s tureckými predstaviteľmi, uviedla dnes americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
      Vyzvala Sýriu, aby stiahla z hraníc vojakov. Ich prítomnosť podľa nej zhoršuje už zlú situáciu utečencov a zvyšuje riziko vyvolania pohraničných zrážok s Turkami. Clintonová dodala, že rozmiestňovanie sýrskych vojakov len 500 metrov od hraníc je ďalším znakom toho, že sýrska vláda chce utláčať vlastný ľud.
      Na sýrskej strane hranice sú utáborené tisíce utečencov, ktorí utiekli pred útokmi na ich dediny a mestá v južnejších častiach krajiny.
      Za ostatné dva týždne utieklo do Turecka zo Sýrie viac ako 10.000 ľudí, ktorí sa teraz nachádzajú v štyroch oficiálnych utečeneckých táboroch.
      Od vypuknutia protivládnych protestov v Sýrii zahynulo podľa skupín pre ľudské práva pri zákrokoch bezpečnostných síl 1300 civilistov. Damask z násilia v krajine obviňuje ozbrojené gangy.
Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona