USA sa nezastavia pred ničím: Chcú začať ťažbu ropy v chránenej oblasti Aljašky

NETKY.SK • 24 Október 2017, 12:27 • 2 min
USA sa nezastavia pred ničím: Chcú začať ťažbu ropy v chránenej oblasti Aljašky

Vláda Donalda Trumpa plánuje začať ropný prieskum v chránenej oblasti Aljašky.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty kúpili pred 150 rokmi Aljašku od Rusov za veľmi výhodných podmienok. Vtedy ale ešte netušili, že ukrýva obrovské nerastné bohatstvo. Odkedy sa na to prišlo, zástancovia a odporcovia sa neustále sporia v otázke ťažby čierneho zlata na tomto území. Ako to už však býva, všetko závisí od toho, kto je práve pri moci.

 

Už desiatky rokov sa v USA debatuje o tom, či by sa ťažba spustiť mala alebo nemala. Vidina veľkého zisku je síce lákavá, ale peniaze nie sú všetko. Na Aljaške sa nachádza unikátna prírodná rezervácia, ktorú by ťažba definitívne zničila. Bývalý americký prezident Barack Obama chcel Arktickú národnú prírodnú rezerváciu ochrániť označením nedotknuteľného územia, súčasná hlava Spojených štátov sa domnieva, že väčší prínos pre krajinu by mala ťažba.

 

Štátny rozpočet na rok 2018-2026, ktorý bol nedávno prijatý, počíta s vyhradením finančných prostriedkov na ropný prieskum v tejto chránenej oblasti. Napriek tomu, že demokrati presadzovali zákaz akýchkoľvek zásahov do rezervácie, ich návrh neprešiel, a tak sa po rokoch môže začať reálne uvažovať o ťažbe.

 

Územie s rozlohou viac ako 78-tisíc kilometrov štvorcových okrem chránených zvierat obývajú aj kmene Inuitov, ktorí žijú v symbióze s prírodou a sú doslova odrezaní od akejkoľvek civilizácie. Rezerváciou nevedie ani žiadna dopravná komunikácia, dostať sa sem môžete len malým lietadlom. To sa však možno čoskoro zmení.

 

Donald Trump počas svojho relatívne krátkeho pôsobenia vo funkcii amerického prezidenta už niekoľkokrát dokázal, že záujmy prírody a ekológie mu zďaleka nie sú prednejšie ako moc a peniaze. Povolením ropného prieskumu tak ukončil 30 rokov trvajúci spor medzi ochranou prírody a invazívnou ťažbou ropy.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies