USA sa kvôli Ukrajine vracajú k politike z éry studenej vojny

NETKY.SK • 29 August 2015, 12:19 • 2 min
USA sa kvôli Ukrajine vracajú k politike z éry studenej vojny

WASHINGTON - Spojené štáty ani po rozpade komunistického bloku neprestali uplatňovať voči Rusku svoju politiku, ktorou sa kedysi usilovali obmedziť šírenie sovietskeho vplyvu, a zdá sa, že v súčasnosti opäť naberá na dôležitosti v súvislosti s krízou na Ukrajine. Vo svojej augustovej analýze to tvrdí americká súkromná spravodajská agentúra Stratfor.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Stratégia známa ako politika containmentu alebo politika zadržiavania vznikla v počiatkoch studenej vojny a Washington ju využíval vo vzťahoch s takzvaným východným blokom až do rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Spájaná je s americkým diplomatom Georgeom Frostom Kennanom, ktorý ju definoval vo svojej správe z veľvyslanectva v Moskve z roku 1946, označovanej ľudovo ako "dlhý telegram".

 

Napriek tomu, že súperenie medzi kapitalistickými a komunistickými supermocnosťami je minulosťou, niektoré záležitosti sa nezmenili a americká politika zadržiavania "sa v skutočnosti nikdy neskončila", píše analytik Stratforu Eugene Chausovsky v materiáli pod názvom Prečo majú USA pocit, že musia zadržiavať Rusko.

 

"Spojené štáty a Rusko sú opäť raz v napätom diplomatickom pate ohľadne európskych pohraničných území... Obe krajiny opäť raz vedú súperiace vojenské bloky, ktoré sa stávajú čoraz aktívnejšími," upozorňuje Chausovsky v súvislosti s možnosťou vypuknutia "novej studenej vojny".

 

"Teraz, keď sa Rusko v priebehu posledného desaťročia znovu ukazuje byť regionálnou mocnosťou, sa zdá, že Washington ometá prach z tohto dlhého telegramu. Podrobné preskúmanie terajšej krízy na Ukrajine a vlnových efektov, ktoré vyvolala po celom obvode Ruska, odhaľuje, že rozhodujúce stránky Kennanovej politiky zadržiavania sú stále veľmi živé," píše Chausovsky.

 

Analýza identifikuje ako podnet k prozápadnej revolúcii na Ukrajine z roku 2014 práve "obavy z prílišného vplyvu Ruska", ktoré sa objavovali "nielen v niektorých segmentoch ukrajinskej verejnosti, ale aj medzi západnými mocnosťami vrátane Spojených štátov".

 

Podporovaním protestného hnutia Euromajdan boli podľa nej Američania "významnou silou pri formovaní demonštrácií" v Kyjeve. Tie vypukli v novembri 2013 po rozhodnutí vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča nepodpísať asociačnú dohodu s EÚ a o tri mesiace neskôr viedli k jeho zosadeniu sprevádzanému násilím.

 

Opozičných demonštrantov prišli podporiť viacerí americkí predstavitelia vrátane námestníčky ministra zahraničných vecí Victorie Nulandovej a podobne ako pri takzvanej oranžovej revolúcii na Ukrajine z roku 2004 ich aktívne podporovali aj americké mimovládne organizácie.

 

Rusko "sa netajilo svojou frustráciou" z prístupu Spojených štátov a Európy k Euromajdanu, pričom vzburu označovalo za nezákonný prevrat s pomocou Západu, pripomína Stratfor. Odvetou bolo anektovanie Krymu a podporovanie separatistických povstaní na východe Ukrajiny. "Tieto činy podnietili Spojené štáty k agresívnejšiemu zadržiavaniu Ruska, ktoré sa začalo uvalením sankcií na túto krajinu," uvádza sa v štúdii.

 

Vzhľadom na neústupnosť Moskvy sa Washington rozhodol pre sprísnenie protiruských sankcií, ale aj pre dodatočnú ekonomickú a vojenskú podporu Ukrajiny. "To, čo sa začalo ako zadržiavanie Ruska na Ukrajine politickými prostriedkami, teda podporovaním zvrhnutia proruskej vlády v prospech prozápadnej, sa tak rozšírilo o ekonomické a bezpečnostné zložky," uvádza Stratfor.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies