USA sa dohodli s Ruskom na rezolúcii OSN o chemických útokoch v Sýrii

NETKY.SK • 6 August 2015, 14:56 • 2 min
USA sa dohodli s Ruskom na rezolúcii OSN o chemických útokoch v Sýrii

KAULA LUMPUR - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes povedal, že dospel so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom k dohode o návrhu rezolúcie OSN, ktorá má prinútiť páchateľov útokov chemickými zbraňami v Sýrii, aby sa z nich zodpovedali.

slovakia

left justify in out

Po stretnutí s Lavrovom v stredu na okraj zasadnutia Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v malajzijskej metropole dnes informoval novinárov, že "dospeli k dohode, ktorá umožní o tejto rezolúcii čoskoro hlasovať."

Agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje uviedla, že Bezpečnostná rada OSN by mohla o návrhu hlasovať už v piatok.

 

Návrh rezolúcie vyzýva generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna a Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), aby vytvorili spoločný tím inšpektorov, ktorý by identifikoval vinníkov útokov toxickými plynmi v Sýrii.

 

Hoci sa Rusko a USA nedohodli na tom, ako ukončiť konflikt v Sýrii, dohodli sa na eliminácii zásob chemických zbraní, ktoré Sýria priznala, napísala agentúra AP. Dodala, že USA vyvíjajú nátlak na BR OSN, aby identifikovala páchateľov narastajúceho počtu údajných útokov chlórom v Sýrii.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona