USA sa do roku 2015 stanú najväčším producentom ropy na svete

NETKY.SK • 12 November 2013, 16:13 • 2 min
USA sa do roku 2015 stanú najväčším producentom ropy na svete

LONDÝN - Spojené štáty do roku 2015 predbehnú Rusko a stanú sa najväčším producentom ropy na svete. A v nasledujúcich dvoch dekádach sa priblížia k energetickej nezávislosti vďaka rozmachu ťažby z bridlicových hornín. Vyplýva to zo správy Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA), ktorú dnes zverejnila agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

IEA ďalej predpovedá, že do roku 2035 stúpnu ceny ropy na 128 USD (95,29 eura) za barel (1 barel = 159 litrov) a jej globálna spotreba vzrastie o 16 %. USA sa vytrvalo snažia pokryť svoju spotrebu ropy z domácich zdrojov. To však neznamená, že svet čaká nová éra "ropnej hojnosti", varuje organizácia so sídlom v Paríži. Dodávky ropy z bridlíc ovplyvnia zásobovanie amerického trhu v nasledujúcich 10 rokoch, ale potom budú stagnovať a po roku 2030 začnú klesať. No umožnia USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom komodity, dosiahnuť a po zhruba dve dekády si udržať pomerne veľkú energetickú nezávislosť. To ich ochráni pred prerušením dodávok ropy z Afriky a Blízkeho východu na svetové trhy v dôsledku nepokojov.

Rast ťažby ropy v USA ohrozí jej produkciu a tržby členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). No globálny dopyt po rope bude ďalej stúpať a do roku 2035 sa zvýši o 14 miliónov barelov na v priemere 101 miliónov barelov denne. Podiel ropy z konvenčných zdrojov pritom klesne na 65 % práve pre zvýšenie produkcie z nekončených zdrojov, akými sú bridlicové horniny.

Trh s ropu sa zmení a hlavný tok dodávok sa presunie z atlantického do ázijsko-tichomorského regiónu, keďže Čína sa postupne stáva najväčším svetovým dovozcom čierneho zlata. A v roku 2020 India vystrieda Čínu na prvom mieste v rebríčku krajín s najstrmším nárastom spotreby ropy.

Expanzia rafinérskych kapacít v Ázii a na Blízkom východe spolu s klesajúcou spotrebou ropných derivátov vo vyspelých štátoch zvýšia tlak na zatvorenie niektorých rafinérií.

IEA odhaduje, že do roku 2035 sa výrobná kapacita európskych rafinérií zníži, zatiaľ čo v Brazílii, naopak, výrazne stúpne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona