USA sa chystajú v Nemecku umiestniť jadrové zbrane, Rusko hrozí protiopatreniami

NETKY.SK • 24 September 2015, 11:00 • 2 min
USA sa chystajú v Nemecku umiestniť jadrové zbrane, Rusko hrozí protiopatreniami

MOSKVA - Rusko pohrozilo dnes protiopatreniami v prípade umiestnenia nových jadrových zbraní Spojených štátov na území Nemecka, čo v utorok avizovala nemecká televízna stanica ZDF. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého vyjadrenia prevzala z ruských médií agentúra AP, v tejto súvislosti upozornil na možné "narušenie strategickej rovnováhy v Európe".

slovakia

left justify in out

Podľa správy ZDF sa chystajú Spojené štáty umiestniť na leteckej základni Büchel v západnej časti Nemecka svoje jadrové bomby typu B61-12, ktoré boli nedávno modernizované. Stanica uviedla, že vychádza z amerických rozpočtových plánov, čo však agentúra AP zatiaľ nedokázala overiť.

 

"Žiaľ, ak by bol uskutočnený takýto krok... mohlo by to narušiť strategickú rovnováhu v Európe a Rusko by tak samozrejme muselo podniknúť zodpovedajúce protiopatrenia, aby túto rovnováhu obnovilo," vyjadril sa Peskov. Prípadné protiopatrenia pritom nešpecifikoval.

 

Hovorca amerického ministerstva obrany Jeff Davis povedal, že Spojené štáty sa nevyjadrujú k miestam umiestnenia, počtom alebo iným podrobnostiam týkajúcim sa jadrových zbraní, a to ani tých, ktoré sa nachádzajú mimo územia krajiny.

 

Agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie ruského generála Jurija Balujevského pre agentúru Interfax uviedla, že v prípade umiestnenia nových amerických jadrových zbraní v Nemecku by mohla Moskva zareagovať presunom taktických balistických rakiet Iskander do svojej pobaltskej exklávy, Kaliningradskej oblasti, alebo rozšírením manévrov v Baltskom a Čiernom mori.

 

V správe ZDF sa podľa DPA hovorilo o približne 20 nových jadrových zbraniach, ktoré majú dokopy 80-násobnú výbušnú silu ako bomba zhodená na Hirošimu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies