USA sa chystajú pomôcť utečeneckej kríze v Európe

NETKY.SK • 4 September 2015, 08:28 • 2 min
USA sa chystajú pomôcť utečeneckej kríze v Európe

WASHINGTON - Spojené štáty sú pripravené pomôcť európskym krajinám s riešením obrovského prílevu migrantov z krajín Blízkeho východu či severnej Afriky, vyhlásil vo štvrtok Biely dom. Neuviedol však či to znamená, že krajina sa chystá prijať na svoje územie vyšší počet migrantov. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Európa má kapacitu, aby sa s týmto problémom vyrovnala," vyhlásil dnes hovorca Bieleho domu Josh Earnest. Na otázku, či Spojené štáty prijmú z regiónu viac migrantov odpovedal, že vo veci nehodlá podať žiadne vyhlásenie. Následne však zdôraznil, že USA od roku 2011 na humanitárnu pomoc pre sýrskych utečencov prispela sumou v celkovej výške štyroch miliárd dolárov.

 

Spojené štáty sú podľa jeho slov pripravené pomôcť európskym krajinám svojimi technickými znalosťami vrátane skúseností americkej pobrežnej stráže. Ďalšie detaily ohľadom sľúbenej pomoci Earnest neuviedol. Uznal však zúfalstvo ľudí utekajúcich pred násilím a nestabilitou a európskych politických lídrov vyzval, aby pri jednaní s týmito utečencami "nestratili zo zreteľa ľudskosť".

 

Poukázal tiež na skúsenosti Spojených štátov v prístupe k migrantom v súvislosti s množstvom rodín s deťmi, ktoré v minulom roku utekali z konfliktov v strednej Amerike. Spojené štáty zároveň privítali stretnutie lídrov Európskej únie ohľadom riešenia migračnej krízy, ktoré je naplánované neskôr v tomto mesiaci, ako aj úsilie zakročiť proti pašerákom ľudí a iným, ktorí sa takisto priživujú na migrantoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies