USA sa chystajú obviniť Irán z porušenia dohovoru o chemických zbraniach

NETKY.SK • 17 November 2018, 16:58 • 2 min
USA sa chystajú obviniť Irán z porušenia dohovoru o chemických zbraniach

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa sa chystá obviniť Irán z porušenia medzinárodného dohovoru o zákaze chemických zbraní. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na piatkové vyjadrenia dvoch členov americkej vlády.

slovakia

left justify in out

Biely dom sa podľa ich slov chystá na budúci týždeň oznámiť, že Irán nedodržiava Dohovor o chemických zbraniach (CWC) z roku 1997, ktorý zakazuje výrobu, hromadenie a používanie chemických zbraní. Irán podľa zistení takéto zbrane nepoužíva, disponuje však priestormi a vybavením na ich výrobu.

 

Oznámenie, ktoré sa očakáva v pondelok, ešte neznamená, že Spojené štáty uplatnia trest. Informáciu však môžu použiť pri podávaní sťažnosti na Irán na pôde Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu, ktorá dozerá na dodržiavanie dohovoru z roku 1997.

 

Zistenia sú súčasťou úsilia Spojených štátov izolovať Irán po tom, ako v máji odstúpili z dohody o jadrových zbraniach z roku 2015 a tento mesiac obnovili sankcie proti Iránu, ktoré boli predtým na základe tejto dohody zmiernené.

 

Prezident Trump a jeho spolupracovníci v oblasti národnej bezpečnosti vyhlásili, že vyvinú "maximálny tlak" s cieľom donútiť Irán zastaviť svoje destabilizačné aktivity v oblasti Blízkeho Východu i mimo nej.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies