USA sa boja jadrového útoku KĽDR, podľa vlády sa dokážu ubrániť

NETKY.SK • 8 Október 2015, 10:28 • 2 min
USA sa boja jadrového útoku KĽDR, podľa vlády sa dokážu ubrániť

WASHINGTON - Americká vláda sa domnieva, že Severná Kórea má kapacitu zasiahnuť územie USA jadrovými zbraňami. Súčasne však uviedla, že Spojené štáty sú schopné brániť sa pred podobnými útokmi. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie veliteľa americkej protivzdušnej obrany admirála Williama Gortneyho.

slovakia

left justify in out

Admirál spresnil, že KĽDR má schopnosti na podniknutie jadrového útoku voči USA. Poznamenal, že je veľmi ťažké predvídať konanie vedenia Severnej Kórey. Ubezpečil však, že Spojené štáty sú v stave podobný útok odraziť. "Sme na to pripravení. Sme v pohotovosti 24 hodín denne, a ak je (líder KĽDR Kim Čong-un) taký hlúpy, nech len skúsi na nás niečo vypáliť. Som presvedčený, že všetko, čo na nás vypustia, sme schopní zlikvidovať," vyhlásil veliteľ na stredajšom podujatí washingtonského think-tanku Atlantická rada.

 

Zástupca riaditeľa oddelenia výskumu a vývoja severokórejského kozmického inštitútu Pak Čang-ho sa podľa agentúry AP nedávno vyjadril, že jeho krajina vyvíja "modernejšiu družicu na pozorovanie Zeme". Komunistická Kórea má celý arzenál rakiet rôzneho doletu, pričom medzinárodné spoločenstvo sa obáva, že by mohla vyvíjať interkontinentálnu balistickú raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu. Špecializované agentúry v USA už v marci tohto roku tvrdili, že KĽDR by ju mohla odpáliť už tento rok. KĽDR v roku 2012 vypálila raketu dlhého doletu tvrdiac, že vynášala na obežnú dráhu družicu. Medzinárodné spoločenstvo už vtedy tvrdilo, že išlo o porušenie rezolúcií OSN.

 

Admirál Gortney uviedol, že americké vojenské velenie bude modernizovať existujúci systém raketovej obrany, ku ktorej pribudnú nové senzory a radary na lepšiu identifikáciu potenciálne vypálených rakiet. V tejto súvislosti varoval Kongres pred neschválením návrhu rozpočtu na fiškálny rok 2016 či škrtmi, lebo by to ohrozilo objem finančných prostriedkov potrebných na posilnenie obrany USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona