USA priznali pochybenie pri septembrovom útoku na sýrskych vojakov

NETKY.SK • 30 November 2016, 09:01 • 2 min
USA priznali pochybenie pri septembrovom útoku na sýrskych vojakov

WASHINGTON - Spojené štáty priznali zodpovednosť za útok vo východnej časti Sýrie, pri ktorom zomreli desiatky príslušníkov sýrskych bezpečnostných síl bojujúcich proti extrémistom z tzv. Islamského štátu (IS). Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vojenská koalícia pod americkým velením vyhlásila, že chybná akcia zo 17. septembra bola zamýšľaná proti pozíciám džihádistov. Na útoku neďaleko mesta Dajr az-Zaur sa podieľali koaličné lietadlá z Austrálie, Británie, Dánska a USA. Sýrsky prezident Bašár Asad tvrdí, že tento nálet bol zámerný.


Útok, ktorý si podľa ruskej armády vyžiadal najmenej 62 mŕtvych sýrskych vojakov, bol zastavený až po tom, ako Moskva upozornila koalíciu, že terčom náletov nie sú pozície IS, ale sýrske sily.


"V tomto prípade sme nedodržali vysoké štandardy, akých sa zvyčajne pridržiavame. Musíme sa z toho poučiť," uviedol americký generálporučík Jeff Harrigian.


Hovorca Centrálneho velenia ozbrojených síl USA (Centcom), krídla americkej armády zodpovedného za jej všetky sily na Blízkom východe, vyhlásil, že pochybenie je "poľutovaniahodné", úmyselné konanie však odmietol.
Podľa Asada útočili štyri koaličné lietadlá na sýrskych vojakov "približne hodinu", píše AP. Hovorca britského ministerstva obrany zdôraznil, že rozhodnutie vykonať útok pri Dajr az-Zaure padlo "v dobrej viere".


"Správu koalície vítame, takisto jej závery, že rozhodnutie identifikovať ciele ako bojovníkov Dáišu (IS) bolo uvážené. Nikdy by sme a nikde sme zámerne nezaútočili na známe vojenské jednotky sýrskeho režimu," dodal hovorca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies