USA privítali ochotu Ruska podporiť Annanovo sprostredkovanie v Sýrii

NETKY.SK • 21 Marec 2012, 08:10 • 2 min
USA privítali ochotu Ruska podporiť Annanovo sprostredkovanie v Sýrii

USA privítali ochotu Ruska podporiť Annanovo sprostredkovanie v Sýrii - Politika Americká vláda dnes privítala podporu Ruska sprostredkovateľským snahám Kofiho Annana zameraným na ukončenie násilnosti v Sýrii, ktoré si za uplynulý rok vyžiadali viac ako 8

slovakia

left justify in out

img

Americká vláda dnes privítala podporu Ruska sprostredkovateľským snahám Kofiho Annana zameraným na ukončenie násilnosti v Sýrii, ktoré si za uplynulý rok vyžiadali viac ako 8000 mŕtvych.
      Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová povedala, že Spojené štáty teší "čoraz väčšia konvergencia názorov" v Bezpečnostnej rade OSN. Rusko doteraz odolávalo výzvam na rázne medzinárodné kroky proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, ktorého vláda tvrdo potláča opozičných povstalcov. 
      Nulandová dodala, že silné vyhlásenie Bezpečnostnej rady by mohlo podporiť sprostredkovateľské úsilie Annana. Bývalý generálny tajomník OSN pôsobí ako spoločný vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ).
      Americká hovorkyňa reagovala na vyhlásenie šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, podľa ktorého je Rusko pripravené podporiť rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by odobrila plán Annana na riešenie krízy v Sýrii.
      Lavrov zároveň varoval, že príslušná rezolúcia nesmie obsahovať ultimátum pre sýrsku vládu. Rokovania o texte rezolúcie budú zrejme náročné, aj keď vyhlásenie šéfa ruskej diplomacie patrí k známkam možného zvyšovania tlaku na Damask zo strany Moskvy, píše agentúra AP.
      Rusko a Čína dvakrát ochránili Asadov režim pred sankciami OSN v dôsledku násilného potláčania protivládnych protestov. Kremeľ však tiež dôrazne podporil Annana.
      Annan sa tento mesiac dvakrát stretol s Asadom a predložil návrh zastavenia krviprelievania v Sýrii, ktorý zatiaľ nezverejnili.
      Lavrov uviedol, že Annanove návrhy by mali byť zverejnené, pričom Moskva je ochotná hlasovať za rezolúciu BR OSN, ktorá by ich podporila.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona