USA pripravujú loď na likvidáciu sýrskych chemických zbraní

NETKY.SK • 2 Január 2014, 14:43 • 2 min
USA pripravujú loď na likvidáciu sýrskych chemických zbraní

Portsmouth - Plavidlo bude v medzinárodných vodách zneškodňovať viac ako dve desiatky metrických ton chemikálií denne.

slovakia

left justify in out

Špeciálne upravenú nákladnú loď určenú na likvidáciu sýrskych chemických zbraní na Stredozemnom mori pripravujú v prístave Portsmouth v americkom štáte Virgínia. Plavidlo bude vybavené dômyselnými technológiami, ktoré uľahčia túto náročnú úlohu, informovala dnes tlačová agentúra AP.

Loď s dĺžkou 197 metrov MV Cape Ray, ktorá sa pred svojou misiou podrobí ešte skúšobnej plavbe, patrí záložnej flotile Amerického námorného úradu (MARAD) a dnes bude prístupná pre médiá. Jej hlavná úprava tkvie v použití špičkových technológií schopných neutralizovať smrteľné chemické látky, akou je i nervovoparalytický plyn.

Plavidlo bude v medzinárodných vodách zneškodňovať viac ako dve desiatky metrických ton chemikálií denne. Washington tvrdí, že útok chemickými zbraňami zo strany sýrskych vládnych síl proti civilistom na predmestí Damasku si vlani v auguste vyžiadal životy 1400 ľudí. Sýrska vláda neskôr pristúpila na mierový plán zneškodnenia arzenálu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona