USA prevzali kontrolu nad novou raketovou základňou v Rumunsku

NETKY.SK • 10 Október 2014, 17:04 • 2 min
USA prevzali kontrolu nad novou raketovou základňou v Rumunsku

BUKUREŠŤ - Americké námorné sily prevzali kontrolu nad novou raketovou základňou na juhu Rumunska - jednou z dvoch európskych pozemných základní, na ktorých budú umiestnené strely protiraketového štítu NATO.

slovakia

left justify in out

Základňa v juhorumunskom Deveselu by mala byť uvedená do prevádzky na budúci rok v rámci protiraketového obranného systému Severoatlantickej aliancie, voči ktorému ostro vystupuje Rusko.
     

"Hrozby balistických striel voči USA a našim spojencom sú skutočné a narastajú," povedal dnes v Rumunsku kontradmirál John Scorby, hlavný veliteľ amerických námorných síl pre región Európy, Afriky a juhozápadnej Ázie. "Našťastie, potenciál NATO... voči týmto hrozbám je tiež skutočný a narastá," citovala ho agentúra AP.
     

Základňa je kľúčovým prvkom v pláne amerického prezidenta Baracka Obamu na postupné rozmiestnenie protiraketového obranného štítu v Európe. Ďalšia raketová základňa by mala byť uvedená do prevádzky do roku 2018 v Poľsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona